A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Dačić: Trgovinski rat Prištine, sve posledica nekažnjavanja

Dačić: Trgovinski rat Prištine, sve posledica nekažnjavanja

21. novembar 2018. Izvor: Tanjug

Suočavamo se sa "trgovinskim ratom", izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom najnovije mere Prištine da poveća takse za proizvode iz Srbije za sto odsto i ocenio da je do toga dovela i politika nekažnjavanja takozvanog Kosova.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

Dačić je rekao da je situacija teška jer su, kaže, mere donete da bi se isprovocirala teška politička situacija i reakcije, kao i da bi se prinudila međunarodna zajednica da prihvati sve njihove zahteve.

"Ovo nije proba za Srbiju, nego za EU, međunarodne organizacije, ali i za velike sile. Oni (Priština) ne idu ni u ''toalet'' ako ne pitaju nekog sa zapada", rekao je Dačić za TV Pink.

To je akt neprijateljstva, dodao je.

Priština, prema Dačićevoj oceni, ima strategiju na koji su navikli, a to je da dovedu zapadne zemlje pred svršen čin i da svojim jednostranim aktima dovedu do takve situacije da izvuku najvše što mogu, jer im se, kako ističe, žuri.

"Ne mogu da uđu u međunarodne organizacije, neće dobiti viznu liberalizaciju, ne mogu da nateraju Srbiju da prizna Kosovo, a smanjuje se broj zemalja koje su ih priznale. Pre tri godine falilo im je osam glasova da dobiju dvotrećinsku podršku u Interpolu, a danas 36 glasova. U celoj toj situaciji na delu su pretnje i primena sile", istakao je ministar.

Kaže i da politika nekažnjavanja Kosova dovodi do toga da oni "sa deset odsto prelaze na sto odsto".

Dačić je rekao da očekujemo da odgovornost preuzme međunarodna zajednica i naveo da je u pitanju njen kredibilitet.

Kako je rekao to što je preduzela Priština je mera očajnika koji nema šta više da preduzme - to nisu mere nego objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu.

Poručio je i da je jasno da su posle glasanja u Interpolu svi dobili poruku da se ništa ne može uraditi bez razgovora sa Srbijom.

Prema njegovim rečima predsednik Srbije je spreman za nastavak dijaloga, ali se postavlja pitanje o čemu uopšte da se priča u ovim uslovima.

Ministar spoljnih poslova je rekao i da se može zamllsiti šta bi bilo kada bi Srbija uvela nekome takve takse, recimo Hrvatskoj od 100 odsto i dodao da bi reagovao i SB UN.

Dačić je prisustvovao sastanku u Predsedništvu Srbije gde se šef države Aleksandar Vučić sastao najpre sa ambasadorima Rusije i Kine, a potom i sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Predsednik Vučić je, kaže Dačić, sazvao sastanke da bi upoznao ambsadore sa težinom situacije i merama iz Prištine protiv Srbije za koje, kako dodaje, niko ne može da kaže da spadaju u red ekonomskih mera.