A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM

Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM

26. novembar 2018. Izvor: Tanjug

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM, kojima su uskraćene novine na srpskom jeziku, i apelovala da se OEBS angažuje da se ovo njihovo pravo zaštiti po hitnom postupku.

 Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Kako se podseća u saopštenju Kancelarije Vlade za saradnju s medijima, vlasti u Prištini su istovremeno sa uvođenjem carinskih taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH zabranile promet i distribuciju novina na srpskom jeziku na teritoriji KiM.

Brnabić je upoznala Dezira sa činjenicom da je Srbima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, već četiri dana za redom uskraćeno pravo na informisanje na maternjem jeziku, što je jedno od osnovih civilizacijskih tekovina i normi.

Ona je apelovala na Dezira da se OEBS, kao međunarodna organizacija koja se u okviru svog mandata bavi i pitanjima medija i medijskih sloboda, angažuje da se ovo pravo naših građana zaštiti po hitnom postupku.

Predsednica Vlade očekuje da se OEBS uključi u rešavanje ovog pitanja što je u razgovoru sa gospodinom Dezirom dogovoreno.

Vlada Srbije nastaviće intenzivno da radi sa OEBS-om na ovom pitanju.