A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Važno je tragati za mirom, a ne razlozima za sukobe

Vučić: Važno je tragati za mirom, a ne razlozima za sukobe

06. mart 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom i poručio da je Beograd spreman za razgovore sa Prištinom, koji bi možda u budućnosti vodili ka nekakvom sporazumnom rešenju i da je važno tragati za mirom i kompromisom, a ne razlozima za sukobe.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je rekao i da je premijeru Italije preneo da je pozicija Srbije po tom pitanju veoma teška.

"Kada to kažem teška, da objasnim i građanima Srbije zašto je to tako", rekao je predsednik Vučić i podsetio da je jedina obaveza iz Briselskog sporazuma bila da Priština formira Zajednicu srpskih opština, koju Albanci nisu ispunili.

A onda su nam, dodao je, uveli takse zbog naše kampanje povlačenja priznanja nezavisnog Kosova.

"Ako mi vodimo dijalog, zašto nam nisu rekli: evo, mi nećemo da radimo na priznanju, da probamo da rešimo stvar kompromisom?", rekao je.

Umesto toga, oni su, kazao je Vučić, sve vreme radili na dobijanju novih priznanja i kao primer naveo Madagaskar.

"Madagaskar je pre godinu dana priznao nezavisnost Kosova i to je tada bilo u redu i dozvoljena kampanja Prištine, ali kada je Madagaskar povukao priznanje, onda je Srbija za to kriva. A mi smo samo radili svoj posao", jasan je Vučić.

Ukazujući na dvostruke standarde, Vučić je istakao da se zalaže za kompromis, a ne da se radi na spuštanju šansi za bilo kakav dogovor.

"Ja mislim da to ceo svet razume", naveo je predsednik.

Dalje objašnjavajući zašto je pozicija Srbije teška, Vučić je rekao da su partneri naše zemlje u 90 odsto slučajeva priznali Kosovo, kao i Italija, inače, i koliko god da smo u pravu oni će, kaže, da podržavaju to što Kosovo govori, jer je to "njihovo čedo."

Dodao je da je to, kako je rekao, njihovo čedo, doduše, sada tinejdžer, ali je i dalje njihovo čedo.

"Zato mi želimo da nam se ne dogodi ništa što bi moglo da nam poremeti mir i stabilnost. Jer, mi problema sa ekonomijom nemamo. Imamo suficit, pad javnog duga, dvostruko umanjenu nezaposlenost, više investicija nego sve države regiona. Dakle, to nam dobro ide, a da bi nam bilo bolje potrebni su nam mir i sigurnost", kazao je Vučić.

Srpski predsednik je kazao i da je Srbija spremna na nastavak dijaloga čim takse budu ukinute koje je nametnula Priština, istakavši da su one primer kršenja CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz opasku da "tako nešto racionalni ljudi ne mogu da donose".

“Spremni smo za razgovore koji bi možda u budućnosti vodili nekom kompromisnom rešenju. Da li će ga ili neće biti mnogo je puta još pred nama, ali je važno tragati za mirom i kompormisom, a ne za razlozima za sukobe”, istakao je Vučić.

Upitan šta je tačno rekao italijanskoj agenciji ANSA kada je reč o KiM, on je naveo da ne zna šta je ko prenosio, kao i da "ništa o priznanju nisam rekao, osim što sam rekao da nemamo kompromisno rešenje".

“Ja ne mogu o tome da govorim, i zato što mi nemamo nikakvo kompromisno rešenje ne mogu o tome da govorim. Ali, ja nisam neko ko bi mogao bilo kome da isključi neku temu za razgovor “, citirao je Vučić deo iz intervjua ANSI, na srpskom jeziku, kako je naglasio.

Stalno pokretanje te teme je u interesu Albanaca sa Kosova, dodao je, i da ne vidi "kome bi još mogla da bude interesantna osim Albancima, kao i lažnim srpskim patriotama".

Da prištinske vlasti treba da povuku nametnute takse na robu iz Srbije i BiH i omogući nastavak dijaloga sa Beogradom, smatra i italijanski premijer Đuzepe Konte.

Potvrđujem da će Italija biti ambasador Srbije i srpskih organa na putu evroposkih integracija, rekao je Konte, iskazavši podršku Vučić u postizanju kompromisa po pitanju Kosova i Metohije.

Rekao je i da se nada da će kompromis biti veoma brzo postignut, kao i da po njegovom sudu "unilateralne inicijative pokrenute od strane Kosova, ne vode ničemu".

“Njihova mera, postupak ne vodi ničemu. Mislim da je jedini način da se ubrza put ka EU je dijalog. Sve strane moraju da budu mudre. Ističem još jednom, izuzetno je bila mudra odluka koju je donela srpska vlada u odnosu na meru Prištine” rekao je Konte.

Mi smo svesni da Beograd i Prišitna treba da pređu sve granice u pregovorima, kako bi definisali intenzivan odnos u stabilizovanju odnosa, što će se ogledati na stabilnost čitave regije. Mi se nadamo da je u narednom periodu perspektiva mira koja će doprineti i vrednostima Evrope, dodao je Konte, koji je iskazao i snažnu podršku u procesu reformi u Srbiji.

Predsednik Srbije se na to nadovezao da "nama nema ulaska u EU, dok ne postignemo ovakav ili onakav sporazum sa Prištinom".

“Rekao sam premijeru Konteu da ne mogu da razumem poziciju Albanaca, koji ne mogu da idu napred na evropskom putu bez pokušaja pronalaženja sporazuma sa Srbijom. Ne mogu da budu ni konsolidovana država, jer to nisu ako nisu članica UN i imaju svoju zastavu u Moskvi, Pekingu, na svim kontinentima”, rekao je Vučić.

Kako je kazao, zato je važno da se razgovara, "jer je dogovor možda njima važniji nego nama".

On je kazao i da nije čudo da Albanci ulažu ogroman novac za lobiranje, da imaju tri ili četiri agencije koje rade poslove za njih. Mi, kako kaže, to nemamo.

Mnogo novca ulažu, imaju strahovito jaku dijasporu u Njujorku koji lobiraju za Albance na Kosovu, kao što su lobirali za pobedu Albanaca u Tuzima u Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić sa Danijelsonom: Zalažemo se za nastavak dijaloga, Priština da povuče takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao i sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i razgovarao o evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i regionalnoj saradnji.

Vučić je istakao da se zalažemo za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma.

On je naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet i naglasio opredeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

“Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta” istakao je predsednik Srbije.