A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Brnabić: Platforma završni udarac dijalogu

Brnabić: Platforma završni udarac dijalogu

08. mart 2019. Izvor: Tanjug

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić novinarima, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme i dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Brnabić je istovremeno rekla da će reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena.

Brnabić je novinarima prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“; objasnila je ona.

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Podsetila je da su takse prvo bile uvedene 6.novembra, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.novembra povećana je na nebuloznih 100 odsto.

„Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku I EU i SAD da takse neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu“, zaključila je Brnabić.

Vučić, Branbić i Dačić u nedelju sa patrijarhom o KiM

Premijerka Ana Brnabić je najavila da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ona u nedelju razgovarati sa patrijarhom SPC Irinejom o situaciji na KiM.

"U nedelju u pola osam videćemo se sa patrijharhom i Sinodom SPC, da razgovaramo o sitauciji na KiM, jer je dijalog prekinut", rekla je Brnabić novianrima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednicu je sazvao predsednik Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga, kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine.