A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Pokucaćemo na sva vrata u svetu da rešimo problem

Đurić: Pokucaćemo na sva vrata u svetu da rešimo problem

06. april 2019. Izvor: Tanjug

Srbija će pokucati na sva vrata u svetu na koja može kako bi sprečila dalje probleme i dalju destabilizaciju po pitanju rešenja kosovskog pitanja, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Ponavljaćemo 100 i 1.000 puta naše argumente i pokucaćemo na sva vrata dok ne budemo došli u situaciju da se naši argumenti čuju dovoljno daleko i snažno", rekao je za RTS Đurić, koji se nalazi u poseti Vašingtonu.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je Srbija rešena da stvari rešava dijalogom i da želi da čuje i da vidi šta može da uradi kako bi bile ukinute "anticivilizacijske takse" koje je Priština 21. novembra prošle godine uvela na robuiz centralne Srbije i BiH.

"Da vidimo, nakon usvajanja prištinske Platforme protiv dijaloga, kakav je plan i ideja velikih sila za nastavak delovanja u smislu pronalaženja mirnog rešenja. Za nas je od velikog značaja da sačuvamo mir i sigurnost za naše građane na terenu, da se ne dozvoli nikome da uzurpira prava Srba, da gazi njihova ekonomska i politička prava", rekao je Đurić.

Upitan da li ga je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razumeo prilikom razgovora, Đurić ističe da je veoma značajno da se Srbija ne oslanja na činjenicu da svi unapred znaju srpske argumente i da je neophodno razgovarati s ljudima na ključnim adresama.

"Ja sam ovde u Vašingtonu razgovarao i s gospodinom Palmerom i sa kopredsedavajućim srpskog kokusa u Kongresu iz Republikanske i Demokratske stranke. Razgovarao sam s ljudima iz Saveta za nacionalnu bezbednost i a ljudima iz Senata. Dakle, upravo sa željom da ih upoznam s našom situacijom. Ne govorim u ime domaćina, ali mogli smo da čujemo rešenost i opredeljenost za nastavak dijaloga, kao i za pronalazak kompromisnog rešenja. Ja sam iskazao našu želju za to da bude učinjeno još više kako bi se Priština naterala da odustane od anticivilizacijskih taksi i svega onoga što je preduzimala i još važnije da se odvrati od preduzimanja od eventualnih daljih destabilizirajućih koraka", rekao je Đurić.

Po pitanju toga šta Srbija može da uradi u američkom Kongresu, koji je danas podeljen na ljude za predsednika SAD Donalda Trampa i protiv njega, Đurić kaže da oseća i čuje drugacicje tonove.

On ističe da nikada neće čuti te drugačije tonove od demokratskog kongresmena Eliota Engela, koji je, kako kaže, prijatelj Albanaca, ali da među ljudima koji poznaju situaciju na Balkanu, poput kopredsedavajućeg srpskog kokusa Emanuela Klivera, postoji razumevanje za želju Srbije da na pravedan i fer način reši pitanje Kosova.

"Albanci, naravno, pričaju sa svojim prijateljima, kongresmen Engel je njihov prijatelj. Sada je došlo vreme da mi stvaramo naše prijatelje. To što mi znamo da smo u pravu, nije dovoljno. Mi moramo da dođemo ovde da se borimo za naše stavove, moramo da pridobijamo ljude i stvorimo uslove da sutra neko bude na našoj strani, neko ko danas nije na našoj strani. Da smo to radili u proteklih 20-30 godina, ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas", rekao je Đurić.

On je posebno ukazao na diplomatsku aktivnost Srbije, predsednika (Aleksandra) Vučića, premijerke (Ane) Brnabić i svih ostalih koji su uključeni u to, da se međunarodna pozicija Srbija popravi i ocenio da se ona popravlja.

"Na kraju krajeva vidite da raste broj država u svetu koje razumeju šta je to što Srbija želi da postigne kada je reč o zaštiti naših interesa na Kosovu i Metohiji, odnosno mir, kompromis i rešenje kroz dijalog. Vidite da broj država koje su priznale nezavisnost KiM opada i mi ćemo nastaviti sa politikom mira, pružene ruke i željom da kroz dijalog nađemo rešenje", dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Upitan o tome kako je moguće da SAD ne mogu da nateraju Prištinu da ukine takse, on je rekao da je oko te teme "obarao ruke" s nekim od sagovornika.

"Nastojao sam i trudio se da ih ubedim da je značajno da se dodatno angažuju, ne samo da budu uklonjene takse nego da se na političkoj sceni Prištine stvori jedna zdravija i normalnija atmosfera u kojoj se stranke i politički činioci neće nadmetati u tome ko će da zauzme tvrđu liniju prema Srbiji i da bude nagrađen. Ne može niko da bude nagrađen za to što preduzima agresivne akcije kakve su takse, to nije princip koji u bilo kom dijalogu može da se prihvati", zaključio je Đurić.