A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Priština i dalje postavlja prepreke, ali uspevamo nekako

Đurić: Priština i dalje postavlja prepreke, ali uspevamo nekako

08. jul 2019. Izvor: Tanjug

Situacija sa snabdevanjem Srba na severu Kosova i Metohije osnovnim životnim namirnicama je i dalje veoma teška, jer Priština i dalje nastoji da na sve načine spreči dostavu robe iz centralne Srbije, izjavio je danas Tanjugu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Najviše bih voleo da mogu da kažem da je snabdevanje naših građana na severu KiM normalizovano, ali bojim se da zbog tvrdoglavog istrajavanja Prištine na taksama za robu iz centralne Srbije ,situacija u dogledno vreme neće normalna. Dakle, Priština i dalje nastoji da nam oteža, ali uspevamo nekako", rekao je Đurić.

Kako je istakao, prištinski policijski i carinski organi i dalje veoma temeljno kontrolišu sve puteve koji vode od centralne Srbije prema severu KiM, i Srbija uz velike teškoće poslednjih dana uspeva da građanima, te zdravstvenim i visokoškolskim ustanovama, obezbedi određenu količinu osnovnih namirnica.

Đurić je na građane na severu KiM apelovao da ne prave zalihe, jer Srbija će, uprkos teškoćama i preprekama koje postavlja Priština, nastaviti da nalazi načine da našem stanovništvu dostavlja prehrambene proizvode i lekove i garantuje koliko-toliko stabilno snabdevanje.

Privrednici sa severa KiM, koji dobavljaju robu široke potrošnje iz centralne Srbije, prošle sedmice su, u dogovoru sa vlasnicima prodavnica, organizovali dvodnevni protest upozorenja, reagujući tako na sve teže snabdavanje tog dela naše južne pokrajine i zaplene robe i vozila od strane kosovske policije.

U međuvremenu, prehrambeni proizvodi iz centralne Srbije ponovo su se pojavili na rafovima prodavnica na severu KiM, a predsednik Aleksandar Vučić juče je izrazio očekivanje da će Srbija narednih dana uspeti da situaciju sa snabdevanjem dodatno poboljša.

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci izjavio je za Klan Kosova da nije zabeležen veći priliv robe iz Srbije na Kosovo.