A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Kampanja ne sme da preraste u antisrpsku histeriju

Đurić: Kampanja ne sme da preraste u antisrpsku histeriju

11.avgust 2019.

Sve se jasnije pokazuje da je tačna procena predsednika Srbije da će se Srbi na Kosovu i Metohiji i sredine u kojima žive naći na udaru agresivne predizborne kampanje albanskih političkih stranaka i lidera.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kadri Veselji, ponavljajući stalne aspiracije prema severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jednom, po bezbroj puta isprobanom receptu, nastoji da pažnju građana skrene sa korupcije, kriminala, nesposobnosti i nemara prištinskih političkih struktura na teme koje podižu političke strasti i raspaljuju antisrpska osećanja.

Sloboda veroispovesti je demokratska tekovina, i Veselji i ostali lideri Albanaca bi svoju odanost demokratiji najpre morali da dokažu stvarajući uslove za obnovu desetina uništenih srpskih pravoslavnih crkava i manastira, kao i nesmetane posete pravoslavnih hodočasnika i povratnika verskim objektima u mestima kao što su Mušutište ili Đakovica, gde se nasilnim sredstvima sprečava obeležavanje hrišćanskih praznika.

Takođe, albanski politički predstavnici bi, ako iskreno insistiraju na slobodi veroispovesti, morali da spreče otimanje srpskih pravoslavnih verskih objekata i promenu njihove namene i karaktera, kao što je to učinjeno sa pravoslavnom crkvom Svetog Nikole u Novom Brdu.

Apelujem na međunarodnu zajednicu i njene predstavnike na Kosovu i Metohiji da ne dozvole da predizborna kampanja u našoj južnoj pokrajini preraste u sveopštu antisrpsku histeriju, i da albanski politički predstavnici, u odsustvu programa i ideja, ovu političku utakmicu pretvore u takmičenje u mržnji i šovinizmu.