A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Priština hoće da zameni Srpsku listu svojim pulenima

Đurić: Priština hoće da zameni Srpsku listu svojim pulenima

19. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Priština, uz podršku dela međunarodne zajednice, pokušava da umanji broj srpskih glasova na predstojećim izborima i da predstavnike Srpske liste zameni "svojim pulenima".

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Na Kosovu i Metohiji je pokušaj realizacije scenarija po kome bi glas Srba u našoj južnoj pokrajini bio uzurpiran, a Srbi u potpunosti skrajnuti iz političkog života i lišeni svakog prava da odlučuju o svojoj sudbini u našoj južnoj pokrajini", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u toku pokušaj da se disciplinski kazne svi radnici srpske nacionalnosti zaposleni u Pošti Kosova u Prištini koji odbijaju da sarađuju sa predstavnicima SLS Slobodana Petrovića, za koju kaže da su je organizovali prištinski Albanci.

Cilj tih pritisaka je da se oduzmu glasovi Srpskoj listi, da se umanji uticaj Srbije i Beograda u južnoj pokrajini.

Đurić je rekao i da Priština pokušava da podmiti Srbe i kupi njihove glasove dodeljujući im grantove za poljoprivredu.

Priština vrši i sve veći broj pritisaka na Srpsku listu, rekao je Đurić i birače srpske nacionalnosti na KiM.

"Najpre smo pre nekoliko dana videlil nelegitimnu, a čak i po prištinskim propisima nelegalnu odluku takozvane Centralne izborne komisije po kojoj je zabranjena upotreba sropskih ličnih karata i drugih ličnih dokumenata koje izdaje Srbija za glasanje na ovim izborima što je urađeno namerno i tendeciozno i sa ciljem da se Srbima na KiM oduzme glas, da se što je moguće više smanji broj Srba koji će učestvovati na ovim izborima", rekao je Đurić.

Kaže da je to zato što se albanski političari i oni koji ih podržavaju u Prištini nadaju da će sa smanjenim broja Srba koji glasaju i odazivom Srba na izborima, kako je rekao, lažni predstavnici Srba na KiM koji odgovaraju albanskim separatistima zauzeti mesta garantovana za Srbe u parlamentu u Prištini.

"To je ono čemu se oni nadaju. Jedino čemu se nadaju je da Srbi neće izaći na ove izbore. A onda kada im nije bilo dovoljno to što su zabranili Srbima pravo da glasaju sa važećim dokumentima, tog momenta započeli su sa pritiscima preko SLS Slobodana Petrovića", rekao je Đurić.

Priština je, ističe, orkestrirala i organizovalala pritiske, preko SLS i Slobodana Petrovića, na srpske zaposlene u pokrajinskim institucijama pokrećući disciplinske postupke i progoneći ih sa radnih mesta.

On je postavio pitanje zemljama Kvinte i predstavnicima međunarodne zajednice da li će reagovati na pretnje zaposlenima u Pošti Kosova i na pokusaj kupovine glasova Srba kako bi se, kako kaže, izabrali predstavnici lojalni Prištini.

Ponovo je pozvao Srbe na jedinstvo oko Srpske liste, kao i da u što većem broju izađu na izbore.

Đurić: Pitanje klupskih takmičenja se ne sme politizovati

Neprihvatljivo je onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije na Kosovu i Metohiji i to što neko "zvecka pretnjama" da će zabraniti bilo kome da igra fudbal suprotno je svim civilizacijskim normama, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je komentarišuću zahteve kosovskog fudbalskog saveza da se ne dozvoli utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije Trepča - Crvene zvezde u Zvečenu i najavu zabrane ulaska fudbalerima Zvezde, rekao da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da se nikome ne može braniti sloboda kretanja i da se pitanje klupskih takmičenja ne sme politizovati.

"Onemogućavanje igre jednom klubu iz centralne Srbije u našoj južnoj pokrajini je neprihvatljivo, kao i pristici na klubove sa KiM, koji imaju političku pozadinu", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, pritisci Prištine na klubove da ne igraju u srpskim takmicenjima imaju za cilj afirmaciju njihove brobe za tzv. nezavisnost Kosova i imaju "svake veze sa separatizmom, a ne sa sportom".

"Čak i da uzmemo da je pitanje reprezentativnig takmičenja donekle političko pitanje, pitanje klupskih takmičenja ne bi smelo da bude politizovano na bilo koji način", rekao je Đurić i apelovao na sve koji imaju uticaj i odgovornost u međunarodnoj zajednici da se svima omoguće osnovna ljudska prava i ne ometaju klupska takmičenja.

Đurić je istakao da Priština takvim zahtevima krši elementarne principe slobode kretnja, navodeći da bi zabrana slobode kretanja u Evropi u 20. veku u normalnim uslovima morala da naiđe na najširu osudu.

Dodao je da se Srbi na KiM neizmerno raduju napretku i plasmanu Trepče, koja je dostigla nivo takmičenja da može da učestvuje "barabar" sa najvećim srpskim klubovima.