A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Kurti gura ceo region u 1999. godinu

Đurić: Kurti gura ceo region u 1999. godinu

06. novembar 2019.

Aljbin Kurti okreće točak istorije unazad i živi u večitoj 1999. godini, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u večerašnjem intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je on bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno.

Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom.

Najbezočnijim lažima, Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju Evropske unije, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen.

Aljbin Kurti je večeras glumio umiljato jagnje i velikog demokratu, ali svakome je jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da, pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu.

Kurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obeleženu prošlost.

Beograd će nastaviti da daje šansu dijalogu, ali sa čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora.

I činjenica da se srpskoj javnosti Kurti bez ikakvog srama obratio govoreći ispod zastave Albanije, samo potvrđuje njegove velikoalbanske ambicije i apetite, i otvorena je pretnja svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji ali i svakom civilizovanom i miroljubivom stanovniku ovih prostora.

Kurti mora da zna da Srbiju sa Kosova i Metohije neće moći da istisne šovinizmom i ekstremizmom, jer srpski narod je garant našeg institucionalnog prisustva i uticaja na terenu, kao što je i Srbija garant opstanka i postojanja Srba u našoj južnoj pokrajini.