A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Osmani treba da zna da je formiranje ZSO sa suštinskim ovlašćenjima nedvosmislena obaveza Prištine

Đurić: Osmani treba da zna da je formiranje ZSO sa suštinskim ovlašćenjima nedvosmislena obaveza Prištine

29. novembar 2019.

Bavljenje politikom podrazumeva obavezu da se informišete o poslovima iz svog delokruga, i zato savetujem albanskim političkim liderima sa Kosova i Metohije da, pre nego što sebi dozvole slobodu da se izjašnjavaju o dogovorima postignutim u briselskom dijalogu, makar pročitaju šta su njihove kolege potpisale pre tačno 2408 dana.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Gospođa Vjosa Osmani treba da zna da je formiranje Zajednice srpskih opština sa suštinskim ovlašćenjima nedvosmislena obaveza Prištine, čiji je garant sprovođenja Evropska unija.

Da je Zajednica srpskih opština zamišljena kao nevladina organizacija, u šta bi gospođa Osmani volela da je pretvori, ne bi ni bilo potrebe da se o toj temi mesecima pregovara u Briselu, već bi ona i bila registrovana kao asocijacija u skladu sa trenutno važećim prištinskim propisima.

Stranke koje imaju ambiciju da formiraju novu vladu privremenih institucija samouprave u Prištini mogu da zauzmu politički stav da neće poštovati dogovore, ali onda tako treba i da kažu kako bismo i mi sa svoje strane povukli odgovorajuće poteze.

Ukoliko, međutim, žele da dopriinesu miru i stabilnosti u regionu, kao i srpsko-albanskom pomirenju, onda moraju da napuste ekstremistički politički diskurs prema kojem je sve što je dobro za srpski narod loše za Albance.

Takva vrsta kauzaliteta ne postoji, već je, naprotiv, stvaranje preduslova da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju sigurnije istovremeno uslov uspostavljanja šire društvene stabilnosti u našoj južnoj pokrajini, od čega građani albanske nacionalnosti mogu imati samo korist.