A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić posle sastanka u Berlinu: Očekujemo konkretna rešenja

Đurić posle sastanka u Berlinu: Očekujemo konkretna rešenja

27. januar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom o železničkoj liniji Beograd - Priština, da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljaju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je za Tanjug Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Đurić nije izneo detalje razgovora.

Sastanak o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prišine, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane, iniciran je u dogovoru Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najavljujući današnji razgovor, Vučić je u petak, konstatovao da se time ide dalje, posle dogovora o avio liniji između dva grada.

Govoreći o avioliniji Beograd - Priština, Vučić je precizirao tri ili četiri koraka, koji treba da budu simultani: "Da se upostavi kontakt između Kfora i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, pravljenje njihovog sporazuma, zatim leks specijalis u Narodnoj skupštini i sporazum sa Lufthanzom, koji potpisuje Direktorat".

Sličan postupak će, rekao je tada, biti napravljen i za železnicu, kako bi se olakšalo građanima.

Vučić je rekao da će, kada se upostavi železnička linija i autoput, to mnogo olakšati život za, na primer, 20.000 Srba u Gračanici, kao i za veliki broj Srba u Kosovskom Pomoravlju, koji će imati najbržu vezu sa Nišem i Beogradom.