A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Priština će ''na kukovo leto'' da uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju

Đurić: Priština će ''na kukovo leto'' da uđe u bilo koju međunarodnu organizaciju

14. maj 2020. Izvor: Tanjug

Prištinske vlasti onemogućile su da 20 srpskih lekara i medicinskih sestara uđe na Kosovo i Metohiju, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i istakao da je to je "skandal prvog reda", čime je Priština pokazala "novi ponor u ljudskom i političkom smislu".

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je precizirao da su lekari i medicinske sestra zaustavljeni juče na administrativnom prelazu Merdare, iako je oficir za vezu ranije već najavio njihov dolazak.

Đurić je naveo i da očekuje reakaciju međunarodne zajednice, Miroslava Lajčaka i Ričarda Grenela, zbog ove zabrane.

"Priština je ovime pokazala novo dno i novi najniži ponor i u političkom i u ljudskom smislu, onemogućavajući time normalno funkcionisanje i KBC u Gračanici i u drugim ustanovama", rekao je Đurić za Tanjug.

On je naveo da je reč o lekarima i medicinskim sestrama, koje i inače žive i rade na relaciji centralna Srbija - KiM, odnosno, svi su poreklom sa Kosmeta i decenijama rade u tim zdravstvenim ustanovama.

Đurić je rekao i da ovo predstavlja kršenje brojnih međunarodnih normi i obaveza proisteklih iz različitih sporazuma, direktno ugrožavanje zdravlja i bezbednostuu građana srpske nacionalnosti.

“Ovo je rezultat političke klime koju stvaraju vođe albanskih partija u Prištini, a direktan razlog je u tome što su se u Prištini uplašili izjave Kadrija Veseljija, dan ranije, a koji je na ciničan i zlokoban način, lažljivo govorio o tome kako novi lekari dolaze iz Srbije na KiM. Kao da bi i to trebalo da bude problem, čak i da dolaze novi”, rekao je Đurić.

Prištinske vlasti su se, smatra Đurić, očigledno u paničnom strahu od vođe terorista, odlučili za to da srpskim medicinarima onemoguće ulazak.

Đurić je poručio da će Beograd sa još više žara i strasti nastaviti kampanju da istinu o Kosovu, kao lažnoj terorističkoj tvorevini, širi po celom svetu.

Đurić je naveo i da je ovo “skandal prvog reda”, a da se desilo medicinarima neke druge nacionalnosti, to bi do sada bila glavna vest na svim svetskim medijima, a ovako, kaže, postoji rizik da prođe kao nezapažena vest.

“Prištini poručujem da samo nastave sa ovakvom praksom i ''na kukovo leto'' će da uđu bilo koju međunarodnu organizaiju i da ostvare bilo koji od političkih ciljeva. Mi ćemo da nastavimo da se ponašamo potpuno suprotno od njih, kada je reč o medicinskoj i saradnji u humanitarnim pitanjima”, rekao je Đurić.

Dodao je da očekuje da će oglasiti lekarske komore i lekarska udruženja, jer je njihovim kolegama onemogućeno da normalno obavljaju svoj posao.

Naveo je i da postojeći kapaciteti mogu da zadovolje brigu o pacijentima na KiM.