A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Vučić: Put do političke normalizacije je dugačak

Vučić: Put do političke normalizacije je dugačak

22. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan nedavno u Vašingtonu, veliki korak u pravom smeru, ali ističe da je put do političke normalizacije dugačak.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Ne mislim da smo blizu političkog rešenja, ali mislim da nemamo pravo našoj deci da ostavljamo rešenje za budućnost da nam ne bi i srpska i albanska deca ginula ponovo u budućnosti", rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prvom za neki zapadni medij od potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

On je naglasio da smatra da su ovi sporazumi veoma važni da bi se sačuvao mir "i da bismo jednom zauvek u nekom trenutku, a to ne kažem da će biti ni za tri meseca ni za godinu, mogli da rešimo naše probeleme i budućnost ostavimo da bude potpuno čista za našu decu i unuke".

Britanska agencija dodala je da je Vučić to rekao, iako je ekonomsku saradnju opisao kao "ključnu" za bilo kakve buduće političke dogovore.

Vučić je, govoreći o vezama i sa političkim istokom i sa politickim zapadom, rekao da bi, ukoliko je reč o maloj zemlji, koja se geografski nalazi na raskrsnici puteva, politika trebalo da bude održavanje mira i stabilnosti, tako da se nikome ne zamera, što je kaže, nemoguiće, "a kada se zamera da se svima pođednako zamera".

On je naveo da Srbija mora da vodi takvu politiku imajući u vidu situaciju oko KiM, svemoguće pritisake sa kojim se suočava sa različitih strana, "posebno od onih koji traže od Srbije bilo priznanje bilo normalizaciju, a to je ili priznanje ili dozvoljavanje ulaska Kosova u međunarodne organizacije i institucije".

On je naglasio da Srbija ima iskren i prijateljski odnos prema jevrejskom narodu, kao i prema Palestincima.

"Ali sa Jevrejima smo delili istu sudbinu kroz istoriju i taj prijateljski odnos ćemo nastaviti", poručio je Vučić dodajući da će Srbija uskoro otvoriti Kancelariju Privredne komore u Jerusalimu, kao i da bi u narednom periodu trebalo da tamo premesti i ambasadu.

Istakao je da je strateški put Srbije ka EU, ali da i van Unije ima prijatelje kojih se ne stidi, već ponosi.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, od koga nijednog sekunda nije odustala. Ali Srbija mora da živi, Srbija ima prijatelje i u SAD, ali ima prijatelje i ne stidi ih se, i u Pekingu i u Moskvi", zaključio je.

Rojters navodi i da je Vučić nedavno rizikovao sukob sa Kremljem time što je odustao od vojnih vežbi u Belorusiji.

"Nekada vojnu neutralnost moramo da štitimo tako što ćemo da ostanemo sami. Gde god da se pojavimo - svima smetamo. S kim god održimo vežbu - smetamo. Da održimo sa Rusijom i Belorusijom, smetamo Zapadu, da održimo 'Platinasti vuk', smetamo onima na istoku. Super, sami ćemo da držimo vežbe", poručio je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da će američki predsednik Donald Tramp posetiti Srbiju.

On je dodao da je srdačno primljen u Vašingtonu.

"Imao sam veoma dobar razgovor sa Trampom i verujem da ovo nije poslednji put da sam imao priliku da dugo razgovaram sa predsednikom SAD. Verujem da će on biti prvi predsednik posle Niksona koji će posetiti Srbiju", izjavio je napominjući da je Karter bio veoma kratko i iz privatnih razloga.