A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Brisel gubi autoritet u Prištini

Đurić: Brisel gubi autoritet u Prištini

12. maj 2017. Izvor: Politika

Izbori u pokrajini uvek su značili moratorijum na dijalog i sprovođenje što je dogovoreno i zato će svi sporazumi, među kojima je i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština, biti na margini interesovanja političara u Prištini, jer to nisu teme na kojima oni mogu da ostvare bilo kakav politički dobitak – poručuje za „Politiku” direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Foto: Kancelarija za KiM

– Bojim se da ovoga puta izbori neće značiti samo izgubljeno vreme već će biti uvertira u dodatnu političku radikalizaciju u Prištini. Ne samo tokom predizborne kampanje već i po formiranju nove vlade privremenih institucija. Albanska politička elita do sada nije želela ili umela da dijalog u javnosti nametne kao pozitivnu temu, već, naprotiv, za demonstraciju političke rigidnosti i radikalizma. Sagovornike ne možemo da biramo i sačekaćemo da vidimo kakve su perspektive za nastavak dijaloga.

I, kada se može očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Beograd je posvećen i spreman za dijalog, jer je to jedini razuman način za rešavanje nesuglasica u srpsko-albanskim odnosima i regionu. Dok mi pozivamo na dijalog, druga strana donosi rezoluciju o prekidu razgovora, upućuje poruke o stvaranju „velike Albanije”. Pojedinci čak Srbima na KiM prete etničkim čišćenjem. Da stvar bude još gora, posrednik u dijalogu, koji deli naš stav da pregovarački sto treba da bude jedino poprište za srpsko-albansko sučeljavanje, izgubio je, kako se čini, autoritet u Prištini. Tamo ne samo da se ne osvrću na apele iz Brisela već upućuju eksplicitne uvredljive poruke na račun zvaničnika EU.

Kako će se „Srpska lista” organizovati za predstojeće izbore?

„Srpska lista” je autonoman politički organizam i njeni predstavnici najbolje osećaju tananosti političkog pulsa na Kosovu i Metohiji. Dosad je bila oslonjena na Beograd, jer bez snažne države Srbije na svojoj strani Srbi u pokrajini ne mogu se nadati da će se izboriti za ijedno svoje pravo i ostvariti minimalne uslove za opstanak. Beograd nastoji da se što manje meša u unutrašnju političku dinamiku „Srpske liste”. Izuzetak je pravio samo kada je trebalo sprečiti da Priština koruptivnim metodama razbije jedinstvo „Srpske liste”, a neke srpske predstavnike iskoristi za realizaciju planova koji su direktno suprotni srpskim interesima. Uveren sam da će „Srpska lista” ovog puta, u selekciji kadrova i stranaka koje će je činiti, poučena tim iskustvima pristupiti mnogo pažljivije i promišljenije.