Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Брисел губи ауторитет у Приштини

Ђурић: Брисел губи ауторитет у Приштини

12. мај 2017. Извор: Политика

Избори у покрајини увек су значили мораторијум на дијалог и спровођење што је договорено и зато ће сви споразуми, међу којима је и онај о формирању Заједнице српских општина, бити на маргини интересовања политичара у Приштини, јер то нису теме на којима они могу да остваре било какав политички добитак – поручује за „Политику” директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Фото: Канцеларија за КиМ

– Бојим се да овога пута избори неће значити само изгубљено време већ ће бити увертира у додатну политичку радикализацију у Приштини. Не само током предизборне кампање већ и по формирању нове владе привремених институција. Албанска политичка елита до сада није желела или умела да дијалог у јавности наметне као позитивну тему, већ, напротив, за демонстрацију политичке ригидности и радикализма. Саговорнике не можемо да бирамо и сачекаћемо да видимо какве су перспективе за наставак дијалога.

И, када се може очекивати наставак дијалога Београда и Приштине?

Београд је посвећен и спреман за дијалог, јер је то једини разуман начин за решавање несугласица у српско-албанским односима и региону. Док ми позивамо на дијалог, друга страна доноси резолуцију о прекиду разговора, упућује поруке о стварању „велике Албаније”. Појединци чак Србима на КиМ прете етничким чишћењем. Да ствар буде још гора, посредник у дијалогу, који дели наш став да преговарачки сто треба да буде једино поприште за српско-албанско сучељавање, изгубио је, како се чини, ауторитет у Приштини. Тамо не само да се не осврћу на апеле из Брисела већ упућују експлицитне увредљиве поруке на рачун званичника ЕУ.

Како ће се „Српска листа” организовати за предстојеће изборе?

„Српска листа” је аутономан политички организам и њени представници најбоље осећају тананости политичког пулса на Косову и Метохији. Досад је била ослоњена на Београд, јер без снажне државе Србије на својој страни Срби у покрајини не могу се надати да ће се изборити за иједно своје право и остварити минималне услове за опстанак. Београд настоји да се што мање меша у унутрашњу политичку динамику „Српске листе”. Изузетак је правио само када је требало спречити да Приштина коруптивним методама разбије јединство „Српске листе”, а неке српске представнике искористи за реализацију планова који су директно супротни српским интересима. Уверен сам да ће „Српска листа” овог пута, у селекцији кадрова и странака које ће је чинити, поучена тим искуствима приступити много пажљивије и промишљеније.