A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Bolnica u Pasjanu dokaz da za Srbe na KiM ima budućnosti

Đurić: Bolnica u Pasjanu dokaz da za Srbe na KiM ima budućnosti

04. oktobar 2017. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obišao je danas opštu bolnicu u Pasjanu, i poručio da je ta zdravstvena institucija “čudo Pomoravlja”, jer u njoj Srbi i drugi žitelji tog dela naše južne pokrajine dobijaju najbolju moguću uslugu, te da pokazuje kolika je rešenost srpskog naroda da opstane na Kosovu i Metohiji.

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je, obraćajući se građanima posle obilaska bolnice, rekao da je ta zdravstvena ustanova dokaz čvrstine opredeljenja srpskog naroda da opstane u Kosovskom Pomoravlju, kao i da pokazuje šta sve srpski narod može da postigne svojim radom.

“Ovim zdravstvenim centrom, svojim radom, verom i snagom pokazujete, ne samo da za nas ovde ima budućnosti, već da ta budućnost zavisi od našeg truda rada i borbe, kao i spremnosti da gradimo ovakve ozbiljne sisteme....Mi smo državotvoran narod koji poseduje i intelektualne i naučne i profesionalne kapacitete da svoj život organizuje u skladu sa potrebama života u 21. veku i ova bolnica je svedočanstvo toga”, rekao je Đurić.

On je podsetio da su 2015. godine, kada je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića započeo rad na tome da prazna zgrada u Pasjanu bude pretvorena u opštu bolnicu, mnogi mislili da je to nemoguće, ali da danas ta ustanova okuplja zdravstvene radnike koji svojom stručnošću, znanjem, ali i opremom, građanima pružaju najbolju moguću uslugu i negu.

Đurić je podsetio da je bolnica opremljena "izdašnim donacijama" Vlade Srbije, te da je samo Kancelarija za KiM uložila više od 46 miliona dinara, zbog čega danas porodilište i laboratorija imaju opremu kakve, kaže, nema ni u mnogo većim zdravstvenim centrima kakvi su Leskovac ili Vranje.

Domaćin predstavnicima Kancelarije za KiM bio je vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Perić, koje je precizirao da je od početka rada porodilišta u Pasjanu rođeno 177 beba, i da, kada se tome doda broj dece rođene u centralnoj Srbiji, može da konstatuje da je natalitet među Srbima u Kosovskom Pomoravlju dpstigao nivo iz vremena pre ratnih sukoba.

Perić je zahvalio svim institucijama Republike Srbije, bez čije pomoći otvaranje opšte bolnice za Srbe u Pomoravlju ne bi bilo moguće.

Zdravstveni centar Gnjilane pruža zdravstvene usluge stanovništvu Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Vitina i jedini je zdravstveni centar na tom prostoru. U ovom trenutku se radi na opremanju pedijatrijskog odeljenja i interne klinike.