A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić sa Ivanovim na nacionalni dan Srba u Makedoniji

Đurić sa Ivanovim na nacionalni dan Srba u Makedoniji

27. januar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu preneo očekivanja Vlade Srbije da će se ojačati podrška Srbima u Makedoniji.

Foto: Tanjug

Đurić boravi u Skoplju povodom obeležavanja Svetog Save, koji je nacionalni praznik Srba u Makedoniji.

"Srbija je ovde prisutna ne samo na Dan Svetog Save, već postoji politička obostrana želja naše dve zemlje da se što snažnije povežemo", istakao je Đurić nakon sastanka sa predsednikom Makedonije.

Prema njegovim rečima, Srbi i Makedonci moraju biti "okrenuti jedni drugima" jer, kaže, ne vezuje ih samo zajednička prošlost, već i budućnost koja bi trebalo dodatno da ih poveže kako u regionalnom, tako i u evropskom kontekstu.

Ta dva naroda, dodao je, vezuju i isti izazovi sa kojima se suočavaju.

"Mi želimo iste stvari - da čuvamo identitete i budućnost naših naroda. Zato je položaj Srba u Makedoniji izuzetno značajan, važno je da sačuvamo Srbe u Makedoniji i Makedonce u Srbiji, jer je to organska nit koja povezuje naše dve države", naglasio je Đurić.

On je zahvalio Ivanovu na onome što je do sada učinjeno za srpski narod, a srpskom narodu u Makedoniji istakao podršku, koji se, kako je istakao, bori da sačuva kulturu, identitet, veru i tradiciju.

"Srbi se u Skoplju osećaju kao kod svoje kuće, kao što se i Makedonci tako osećaju u Beogradu", ukazao je Đurić.

Sastanku je prisustvovaio i Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji, koji je istakao je da je ovo 11. godišnjica obeležavanja Svetog Save kao nacionalnog praznika Srba u Makedoniji, te da ga ovaj put obeležavaju "sa pozicije opozicije".

"Uspeli smo da sačuvamo ne samo praznik već i način obeležavanja preko Svetosavske akademije. Akademija je preživela promenu vlasti, a nacionalni praznik dobio još jače uporište, ne samo među Srbima nego i u makedonskoj javnosti", kaže Stoilković.

Srpska zajednica obeležiće nacionalni praznik Srba u Makedoniji svečanom akademijom koja će večeras biti održana u Makedonskoj operi i baletu.