Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Ивановим на национални дан Срба у Македонији

Ђурић са Ивановим на национални дан Срба у Македонији

27. јануар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић данас је македонском председнику Ђорђу Иванову пренео очекивања Владе Србије да ће се ојачати подршка Србима у Македонији.

Фото: Танјуг

Ђурић борави у Скопљу поводом обележавања Светог Саве, који је национални празник Срба у Македонији.

"Србија је овде присутна не само на Дан Светог Саве, већ постоји политичка обострана жеља наше две земље да се што снажније повежемо", истакао је Ђурић након састанка са председником Македоније.

Према његовим речима, Срби и Македонци морају бити "окренути једни другима" јер, каже, не везује их само заједничка прошлост, већ и будућност која би требало додатно да их повеже како у регионалном, тако и у европском контексту.

Та два народа, додао је, везују и исти изазови са којима се суочавају.

"Ми желимо исте ствари - да чувамо идентитете и будућност наших народа. Зато је положај Срба у Македонији изузетно значајан, важно је да сачувамо Србе у Македонији и Македонце у Србији, јер је то органска нит која повезује наше две државе", нагласио је Ђурић.

Он је захвалио Иванову на ономе што је до сада учињено за српски народ, а српском народу у Македонији истакао подршку, који се, како је истакао, бори да сачува културу, идентитет, веру и традицију.

"Срби се у Скопљу осећају као код своје куће, као што се и Македонци тако осећају у Београду", указао је Ђурић.

Састанку је присуствоваио и Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији, који је истакао је да је ово 11. годишњица обележавања Светог Саве као националног празника Срба у Македонији, те да га овај пут обележавају "са позиције опозиције".

"Успели смо да сачувамо не само празник већ и начин обележавања преко Светосавске академије. Академија је преживела промену власти, а национални празник добио још јаче упориште, не само међу Србима него и у македонској јавности", каже Стоилковић.

Српска заједница обележиће национални празник Срба у Македонији свечаном академијом која ће вечерас бити одржана у Македонској опери и балету.