A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Pavićeviću uskraćeno pravo na obavljanje profesionalnih dužnosti

Pavićeviću uskraćeno pravo na obavljanje profesionalnih dužnosti

27. novembar 2018. Izvor: Tanjug

Oficiru za vezu Vlade Srbije pri Misiji EU u Prištini Dejanu Pavićeviću, koji se danas uputio u obilazak srpskih enklava južno od Ibra, danas je uskraćena policijska pratnja, čime mu je faktički uskraćeno pravo na obavljanje profesionalnih dužnosti, što mu je garantovano sporazumom o slobodnom kretanju zvaničnika.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Osim što mu je uskraćena policijska pratnja, na koju je do sada uvek ostvarivao pravo, Pavićeviću je usmeno saopšteno da nije bezbedno da putuje južno od Ibra, što je shvatio kao indirektnu pretnju, i zato odložio inače propisno najavljenu posetu.

Priština je na ovaj način prekršila još jedan od sporazuma iz Brisela, čime je samo dodatno potvrdila da želi da se kreće u pravcu eskalacije i destabilizacije.

Ovu indirektnu zabranu posete Dejanu Pavićeviću posmaramo i u kontekstu najava prištinskih medija da će velikom broju političkih i javnih ličnosti iz Srbije biti onemogućen dolazak na Kosovo i Metohiju.

Pozivamo još jednom sve zainteresovane međunarodne aktere i Evropsku uniju, kao garanta sprovođenja briselskih dogovora, da preduzmu hitne mere kako bi se situacija vratila na početnu poziciju koja je prethodila uvođenju anticivilizacijskih trgovinskih barijera Prištine.