A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Biće ovo godina izazova, a nadam se i srpskih pobeda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Biće ovo godina izazova, a nadam se i srpskih pobeda

08. januar 2019. Izvor: Tanjug

Orden kojim je predsednik Rusije odlikovao Aleksandra Vučića nije "došao" slučajno jer Moskva zna da Srbiji drugi ne biraju prijatelje već ona sama, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i dodao da će 2019. biti godina izazova, a nada se i srpskih pobeda.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

On je dodao da su zbog ordena predsedniku Srbije ponosni Srbi na KiM, jer znaju koliko je važno da u borbi za južnu srpsku pokrajinu Srbija ima podršku Rusije.

"To nije došlo slučajno. U Moskvi znaju da Srbija jeste nezavisna država koja sama kroji svoju politiku, da joj niko ne bira prijatelje. Srbija je umela da pokaže kičmu, nije uvela sankcije Rusiji, nije pristala da bude jedna od onih koji bacaju kamenje na tradicionalnog prijatelja", rekao je Đurić za TV Pink.

Na KiM je Božić prošao bez incidenata, ali u neizvesnosti, rekao je on i dodao da se Vlada Srbije i predsednik, kroz razne programe, trude da pomoć stigne do svake srpske kuće, da su obnovljene - delimično ili potpuno, 42 crkve i manastiri u južnoj pokrajini.

Najavio je da će ove godine početi izgradnja crkve u Prilepcu, rodnom mestu kneza Lazara i da će Srbija nastaviti da se bori da očuva narod na KiM.

"Meni je žao i Albanaca kada gledam ko njih predstavlja.Ljudi koji ih predstavljaju ne žele da postignu kompromis. Oni ne vide da svet nije isti. Mislim da na taj način ne možemo doći do mira. Srbiji je u interesu da postignemo kompromis", istakao je on.

Za predstojeću posetu predsednika Rusije Vladimira Putina kaže da je izuzetno važna i podseća da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić već imao 15 susreta sa predsednikom Rusije.

"To odražava karakter odnosa dve zemlje, veliko lično poverenje izleđu dva lidera i za Srbiju može da donese samo napredak, jer je potpisano više od 20 sporazuma, od kojih mnogi u ekonomskoj sferi, unapređe saradnje u oblasti bezbednosti, bilateralno- ekonomske saradnje", istakao je on.

Uskoro se navršava godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića i Đurić kaže da ne veruje u iskrene namere Prištine da razreši to ubistvo, a da deo opozioicije to koristi za hajku na vlast.

Posebno ga, kaže, "nervira" kada vidi medijsko maltretiranje Ivanovićeve supruge Milene Ivanović, samo zato što se pojedincima ne sviđa što za zločin ne optužuje sopstvenu zemlju.