Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Биће ово година изазова, а надам се и српских победа
Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Биће ово година изазова, а надам се и српских победа

08. јануар 2019. Извор: Tанјуг

Орден којим је председник Русије одликовао Александра Вучића није "дошао" случајно јер Москва зна да Србији други не бирају пријатеље већ она сама, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да ће 2019. бити година изазова, а нада се и српских победа.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Он је додао да су због ордена председнику Србије поносни Срби на КиМ, јер знају колико је важно да у борби за јужну српску покрајину Србија има подршку Русије.

"То није дошло случајно. У Москви знају да Србија јесте независна држава која сама кроји своју политику, да јој нико не бира пријатеље. Србија је умела да покаже кичму, није увела санкције Русији, није пристала да буде једна од оних који бацају камење на традиционалног пријатеља", рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

На КиМ је Божић прошао без инцидената, али у неизвесности, рекао је он и додао да се Влада Србије и председник, кроз разне програме, труде да помоћ стигне до сваке српске куће, да су обновљене - делимично или потпуно, 42 цркве и манастири у јужној покрајини.

Најавио је да ће ове године почети изградња цркве у Прилепцу, родном месту кнеза Лазара и да ће Србија наставити да се бори да очува народ на КиМ.

"Мени је жао и Албанаца када гледам ко њих представља.Људи који их представљају не желе да постигну компромис. Они не виде да свет није исти. Мислим да на тај начин не можемо доћи до мира. Србији је у интересу да постигнемо компромис", истакао је он.

За предстојећу посету председника Русије Владимира Путина каже да је изузетно важна и подсећа да се председник Србије Александар Вучић већ имао 15 сусрета са председником Русије.

"То одражава карактер односа две земље, велико лично поверење излеђу два лидера и за Србију може да донесе само напредак, јер је потписано више од 20 споразума, од којих многи у економској сфери, унапређе сарадње у области безбедности, билатерално- економске сарадње", истакао је он.

Ускоро се навршава годину дана од убиства Оливера Ивановића и Ђурић каже да не верује у искрене намере Приштине да разреши то убиство, а да део опозиоиције то користи за хајку на власт.

Посебно га, каже, "нервира" када види медијско малтретирање Ивановићеве супруге Милене Ивановић, само зато што се појединцима не свиђа што за злочин не оптужује сопствену земљу.