A A A ћир |  lat  
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Priština da shvati da se sva nerešena pitanja rešavaju, ne ucenama, već dijalogom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Pregovarački proces sa Prištinom Informator
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19 Pecat

Đurić: Priština da shvati da se sva nerešena pitanja rešavaju, ne ucenama, već dijalogom

22. novembar 2019.

Sama ideja reciprociteta koju Aljbin Kurti papagajski ponavlja u potpunoj je suprotnosti sa željom odgovornih i dalekovidih lidera u regionu da na ovim prostorima stvore uslove za dinamičniji razvoj i slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Reciprocitet je sinonim za samoizolaciju samoproglašenog Kosova i infantilan politički odgovor na činjenicu da međunarodna podrška jednostrano proglašenoj nezavisnosti opada i da je taj tzv. državotvorni projekat u dubokoj krizi.

Kurti ne može da durenjem i ekstremizmom reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme i društvenu krizu u našoj južnoj pokrajini, proisteklu iz nesposobnosti i neodgovornosti albanske političke elite.

Da bi i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji mogli da počnu da žive dostojanstvenim životom, Priština treba da shvati da se sva nerešena pitanja rešavaju, ne ucenama, već dijalogom, i to nakon što se ukinu anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

Godišnjica uvođenja anticivilizacijskih taksi od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije je i godišnjica neuspeha dela međunarodne zajednice da na prostoru zapadnog Balkana osigura poštovanje vrednosti na kojima počiva savremena Evropa.

Jednoj bahatoj i samovoljnoj grupi albanskih političkih lidera u Prištini dozvoljeno je da krši Cefta sporazum i mnoge druge sporazume iza kojih je svojim autoritetom stala Evropska unija.

Ispostavilo se, nažalost, da oni koji su doneli odluku o uvođenju ove trgovinske blokade nisu usamljeni u bezumlju, već da među albanskim političkim strukturama na KiM postoji konsenzus da se sa Beogradom i dalje treba razgovarati jezikom ucena i pritisaka.

Produktivan dijalog je veoma teško voditi sa nekim ko neprestano dokazuje svoju verolomnost i želju da svoju volju nameće jednostranim manifestacijama sile, i čak se ponosi nesposobnošću i nespremnošću da sprovodi preuzete obaveze i poštuje datu reč.