Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Приштина да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом
Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Приштина да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом

22. новембар 2019.

Сама идеја реципроцитета коју Аљбин Курти папагајски понавља у потпуној је супротности са жељом одговорних и далековидих лидера у региону да на овим просторима створе услове за динамичнији развој и слободан проток људи, робе и капитала.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Реципроцитет је синоним за самоизолацију самопроглашеног Косова и инфантилан политички одговор на чињеницу да међународна подршка једнострано проглашеној независности опада и да је тај тзв. државотворни пројекат у дубокој кризи.

Курти не може да дурењем и екстремизмом реши нагомилане социјалне и економске проблеме и друштвену кризу у нашој јужној покрајини, проистеклу из неспособности и неодговорности албанске политичке елите.

Да би и Срби и Албанци на Косову и Метохији могли да почну да живе достојанственим животом, Приштина треба да схвати да се сва нерешена питања решавају, не уценама, већ дијалогом, и то након што се укину антицивилизацијске таксе на робу из централне Србије.

Годишњица увођења антицивилизацијских такси од сто одсто на производе из централне Србије је и годишњица неуспеха дела међународне заједнице да на простору западног Балкана осигура поштовање вредности на којима почива савремена Европа.

Једној бахатој и самовољној групи албанских политичких лидера у Приштини дозвољено је да крши Цефта споразум и многе друге споразуме иза којих је својим ауторитетом стала Европска унија.

Испоставило се, нажалост, да они који су донели одлуку о увођењу ове трговинске блокаде нису усамљени у безумљу, већ да међу албанским политичким структурама на КиМ постоји консензус да се са Београдом и даље треба разговарати језиком уцена и притисака.

Продуктиван дијалог је веома тешко водити са неким ко непрестано доказује своју вероломност и жељу да своју вољу намеће једностраним манифестацијама силе, и чак се поноси неспособношћу и неспремношћу да спроводи преузете обавезе и поштује дату реч.