Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић Рами и Тачију: Енвер Хоџа је мртав

Ђурић Рами и Тачију: Енвер Хоџа је мртав

18. април 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да нико не би требало да се игра покушавајући да оживи фашистичку идеју велике Албаније, подсећа да је са Енвером Хоџом заувек та идеја сахрањена, а албанском премијеру Едију Рами поручује: "даље руке од Србије".

Фото: Канцеларија за КиМ

"Желео бих да обавестим Едија Раму и Хашима Тачија да је Енвер Хоџа мртав и да је заједно са њим заувек сахрањена идеја велике Албаније која припада делу мрачне фашистичке прошлости тог дела нашег Балканског полуострва", рекао је Ђурић у изјави за медије.

Ђурић је тиме реаговао изјаву Раме да не искључује могућност уједињења Албаније и Косова у случају одсуства перспективе за чланство његове земље у ЕУ.

Ђурић примећује да је увек било више оних који су спремни да "такву идеју сахране, него оних који су спремни да такву фашистичку идеју из прошлости оживљавају", те да је зато сматра да треба да разговарамо о томе како да се људи боље повежу, како да имају бољи живот, и Албанци и Срби, а не да се "попут пиромана представници Тиране и сепаратиста у Приштини играју са судбинама читавог региона".

"Непристојно је меркати и испод ока гледати делове туђих територија и зато даље руке од Србије", поручио је Ђурић.

Упитан да ли је било реакција европских званичника на Рамину изјаву, Ђурић је рекао да би и међународни званичници пироманима из Тиране и Приштине коначно требали да узму шибице.

Говорећи о претњама Хашима Тачија тужбом Србији за геноцид он је рекао да то показује на који начин би Приштина користила евентуално чланство у међународним организацијама.

"На срећу наша јужна покрајина никада неће постати ни чланица УН и било које друге организације тог типа, а сепаратисти у Приштини требало би да се позабаве економијом, корупцијом, тешким проблемима који тамо постоје, а не да изазивају додатне тензије", закључио је Ђурић.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, "ако перспектива за цланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искљуци уједињење Албаније и Косова".

Рама је, у интервјуу за бриселски Политико, рекао да "неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом".

Уз опаску да то није његова жеља, Рама је напоменуо да је та опција могућа "у случају затворених врата ЕУ", те истакао да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.