Насловна » Актуелно » Вести » Премијер и Влада Србије подржали Српску листу

Премијер и Влада Србије подржали Српску листу

21. мај 2017. Извор: Танјуг

Премијер Александар Вучић и чланови Владе Србије разговарали су данас у Београду са кандидатима Српске листе за посланике у скупштини привремених институција самоуправе у Приштини о ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, који се одржавају 11. јуна, као и укупној политичкој и безбедносној ситуација у покрајини.

Фото: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је на конференцији за новинаре после састанка да се 11. јуна на КиМ одржавају судбински избори за опстанак и судбину нашег народа у покрајини.

Према његовим речима Влада сматра да би Срби на КиМ требало да се окупе око Српске листе пре свега јер она и на овим изборима значи наставак подршке државе српским институцијама на КиМ и наставак институционалних веза Београда са српским народом у покрајини.

„Једино Српска листа може да гарантује и да се бори и у покрајинским институцијама да веза између Београда и нашег народа на Косову и Метохији остане непрекинута. Само они су спремни да на потпуно доследан начин очувају нераскидиву пупчану врпцу између Косова и Метохије и државе Србије“, подвукао је Ђурић.

Он је подсетио да су посланици Српске листе спречили формирање такозване војске Косова и да је већини у Приштини за њено успостављање потребно четири од 10 српских гласова у парламенту, што се не сме дозволити.

„Албанци покушавају на сваки начин различитим злоупотребама и махинацијама, па и куповином појединих српских представника, да дођу до српских, али и других мандата“, упозорио је Ђурић, додајући да су регистровали читав низ листа на којима су заправо људи који су у директној функцији и непосредно делегирани од албанских странака са настојањем да преузму највећи део корпуса неалбанског народа и ставе под пуну контролу политички систем у покрајини.

„Српска листа је фактор и чинилац који у овом тренутку управља у 10 општина, а у октобру су локални избори. Ово ће бити важан тест. Не може бити Заједница српских општина у пуном капацитету ако у скупштини у Приштини нема неподељеног српског гласа“, поручио је Ђурић.

Он је указао да је премијер данас представницима српског народа пренео подршку и солидарност народа Србије и жељу државних институција Србије, као и целог нашег народа да Срби на КиМ на изборима снажно и солидарно стану јединствено иза својих интереса.

Срби на Косову и Метохији на изборе 11. јуна, како је истакао, не излазе у шест, већ у једној колони, која се зове Српска листа, и уколико буде нерегуларности на изборима Српска листа ће употребити сва средства која јој стоје на располагању како би спречила покушај злоупотребе.

"Ако буде било каквих нерегуларности и покушаја да се избори претворе у циркус и фарсу, сви представници који су дошли данас на састанак, а који говоре гласом свих десет општина са српском већином, обавестили су владу и премијера да на тако нешто неће пристати и да ће употребити сва средства која им стоје на располагању да спреце крађу, злоупотребе и покушај махинација", рекао је Ђурић.

"Ови избори нису страначко ни политичко питање, овде су представници СНС, ПС, СПС и других странака, са КиМ и из других делова Србије", рекао је Ђурић.

Он је подвукао да се Србија окупља и уједињује око представника са КиМ који су спремни да представљају српске интересе у покрајини, а не интересе Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија или Беџета Пацолија.

"Јер ти у другим колонама, њихов интерес је да се представе по имену и презимену као Срби, као што су Албанци убацили сличне кандидатате као лажне представнике Ашкалија, Горанаца и свих других заједница које нису албанске", рекао је Ђурић.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да је једини разлог што војска Косова не постоји то што су посланици Српске листе то спречили.

„Не буду ли постојали посланици који заиста говоре у име српског народа можете бити сигурни да ће војска Косова бити нови фактор на Косову и Метохији. Када слушате кандидата за премијера Рамуша Харадинаја који прети да ће стићи до Ниша може се претпоставити шта ће радити када буде имао војску. Срби то не смеју да дозволе“, поручио је Вулин.

Он је истакао да је од оснивања Српске листе постојала јасна политичка намера и порука да Срби морају да буду јединствени, да не могу себи да приуште сукобе.

„Без државе и владе Србије не може бити живота за Србе у покрајини. Српска листа има обавезу да заједно са српским народом на КиМ убедљиво победи и не дозволи да ниједан српски мандат оде ван Српске листе. Без ауторитета Српске листе глас Срба на КиМ се неће чути“, уверен је Вулин.

"Покрет социјалиста и ја лично ћемо учествовати у кампањи да објаснимо нашем народу шта је све потребно урадити да бисмо сачували наш начин живота на КиМ и присуство Србије у пуном капацитету", рекао је Вулин, одговарајући на питања новинара.

Он је свим члановима и симпатизерима странке, али и свима којима је стало до Срба на КиМ поручио да подршку има само Српска листа.

"Ни Алексндар Јаблановић, ни било ко други ван Покрета социјалиста нема нашу подршку, једина која је има је Српска листа", закључио је Вулин.

Министар енергетике и рударства Александар Антић рекао је да је важно да не постоји пукотина у фронту који треба да штити интересе српског народа и да Срби на КиМ на изборима пошаљу снажну поруку гласајући за Српску листу.

Лидер Српске листе Славко Симић указао је да од свог оснивања Српска листа све координише са Владом Србије.

„Српска листа је један национални пројекат, постала је поклтички бренд Срба на КиМ. До сада је била носилац мира и стабилности и политике Владе Србије. Спречавали смо да изгласају све оне законске одредбе које су биле на штету српског народа на КиМ“, пдосетио је он.

Симић је истакао да, иако су постојали изазови унутар листе, коју су производили појединци инструментализовани од стране Приштине, грађани на предстојећим изборима морају да схвате и препознају легитимитет људи иза којих данас стоји та странка.