Насловна » Актуелно » Вести » Откривен споменик хероју са Кошара

Откривен споменик хероју са Кошара

14. јун 2017. Извор: Танјуг

Никада толико много нас није дуговало толико бескрајно много тако маленом броју њих, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на откривању споменика Тибору Церни, једном од 108 хероја с Кошара, припадника Војске Југославије, који су 1999. страдали у одбрани те карауле на граници са Албанијом.

Фото: Танјуг

Вучић је, на свечаности у Дебељачи, где је Тибор Церна живео, захвалио страдалим борцима са Кошара за све што су учинили за своју отаџбину.

"Ми, грађани Србије, неретко мислимо да је слобода једном заувек дата и понекад заборавимо на дуг према онима који су слободу сачували и нису жалили живот за будућност наше отаџбине", рекао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да је 108 војника страдало да би сачувало наше животе.

"На Кошарама их је било 108 мртвих, положених живота за све наше, прекинутих судбина да бисмо ми данас имали своју. Тибор Церна, над чијом бистом стојимо, један је од 108 којима дугујемо", рекао је Вучић.

Председник је подвукао да није могуће рећи колики је дуг према страдалом Церни, јер је погинуо у 21. години и зато што је, како је рекао, имао 20 милиона неостварених могућности, снова, планова, које је положио за све нас.

"И то му дугујемо, све снове и могућности. Његов недоживљени живот који нам је дао, наш је дуг", истакао је Вучић.

Како је рекао, Церна је 28. априла 1999, урадио нешто што прави разлику између човека и јунака, што дели обичан од великог живота, и што чини да смрт не буде крај, већ почетак вечности.

"Стао је пред метак и изговорио највећу реченицу тог малог, прљавог и неописиво страшног рата који нам је агресор наметнуо. Рекао је ''За ову земљу вреди умрети'' и урадио је то, умро је за своју земљу и свакога од нас", рекао је Вучић.

Председник је додао да је историја Србије препуна славних битака и победа које су у великој мери допринеле да наса земља постане слободна, независна и поштована у свету, у коју је сваки гост добродошао и у којој народ зна да цени слободу више од свега, знајући колико је жртава за њу пало.

Вучић је рекао да је крајњи циљ агресора из ОВК, НАТО снага и регуларне војске Албаније била копнена инвазија и пресецање комуникације Ðаковица - Призрен и продор у делове КиМ.

Како је рекао, то је била историјска битка у истом рангу као што је то био бој на Чегру, битка на Иванковцу... и после целодневних свакодневних борби спречен је улазак непријатеља и копнена инвазија земље.

Ова се битка није обележавала, хероји нису помињали али, рекао је српски председник, данас када се више не стидимо да причамо о нашим јунацима можемо да кажемо да је Тибор Церна био Мађар, био херој, волео своју земљу и да су он и сви други са њим желели да остану ту да бране своју светињу, да бране своју земљу.

Питома Дебељача је мало насеље колико је великог човека изнедрило и постала је симбол херојства и части, додао је Вучић.

Како је рекао, велики Тибор је остао на ногама после првог метка и даље стојећи и пркосећи албанском терористи и захваљујући њему су многи отишли својим кућама али са сећањем на њега, на јунаштво и на светињу коју бране и битку у којој су учествовали - Српском Термопилу...

Вучић је рекао да смо се и тада по ко зна који пут смо бранили у борбама које нисмо започињал оно без чега грађани Србије не могу да живе, да дишсу - а то је слобода.

"Ово је моја земља" рекли су они и зауставили терористе, агресоре. . . и умрли на њој тако славно да се и данас на Кошарама чују њихови гласови како преносе страшну опомену и клетву - ово је моја земља.

Председник Републике је рекао и да је Србија данас земља за коју вреди живети исто како је вредело умрети и да морамо имати вере у земљу која је наша, која вреди. . .

Он је додао да ћемо за њу да живимо без страха, да сваки дан градимо нове путеве, нове фабрике, школе. . .

Вучић је рекао да овим обележјем одајемо само трунку захвалности Тибору Церни али и показујемо, са великим закашњењем, да умемо да памтимо и чувамо своје јунаке.

"Нека је вечна слава Тибору и сваком од 108 величанствених са Кошара", закључио је председник Србије.