Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Ми смо своју слободу освојили, а не добили од великих сила

Вучић: Ми смо своју слободу освојили, а не добили од великих сила

28. јун 2017. Извор: Танјуг

Две највеће вредности, независност и слободу Србије и њених грађана, морамо да бранимо и чувамо, јер смо ми своју слободу освојили, а не добили од великих сила, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Фото: Танјуг

Председник је на обележавању 628. година од битке на Косову пољу рекао да због неслоге, Србију ни пораз, ни победа у Косовском боју 1389. нису могли да спасу од надирућих Турака.

Како је истакао, у Србији сукоб се догодио много пре Косовске битке, где су се великаши поделили и почели да гложе.

Због те неслоге, како је рекао, Србија није могла да се брани, била је распарчана и разједињена и у наредних 50 година пала је у руке Турака.

"И то је основна лекција коју нам сваки Видовдан саопштава, а ми је не памтимо", рекао је српски председник и додао:

"Зато никада више не смемо да се делимо, јер једну Србију имамо и морамо да је чувамо целу и целовиту, да будемо заједно, сложни и јединствени у томе", нагласио је Вучић.

Он је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи, ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

"Ми Срби имали смо много кључних Видовдана, и сваки је говорио о нама, и добро и лоше. На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније, и на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип пуцњима и личним страдањем показао разлику између великих, али не по броју, већ по љубави према слободи, и оних других који за слободу не маре", истакао је Вучић.

Он је рекао да треба да бринемо о нашој будућности, али не на небу, већ на земљи.

"Када то урадимо, знаћемо да је Лазар био храбар државних, свестан надируће турске опасности, који погинуо не зато што се борио за небеско царство, већ за своју лепу Србију", рекао је Вучић.

Касно смо и почели да славимо Видовдан рекао је Вучић, али и погрешно да га тумачимо, као да смо небески народ, без потребе да се мењамо. . .

Он је рекао да смо се тада покренули, да одбранимо државу , част и славу, показали вољу, храброст и способност. . .

"Тога треба да се сећамо, томе да посветимо пажњу и учимо", рекао је Вучић и навео да тај непобедиви српски дух није остао незапажен и код припадника других народа који су се дивили томе како српски народ брани и чува своју независност и отаџбину.

Према његовим речима, морамо да наставимо да негујемо нашу традицију, памтимо жртве и славне подвиге који су путоказ како се треба борити за земљу.

Никада Србија неће моћи да подигне споменика колико је имала јунака, али ће наставити да им исказује поштовање и да памти њихова дела.

Никада нећемо одустати од борбе за српску част, историју, истиче Вучић, али и да из те историје треба да видимо будућност.

"Умећемо да сачувамо наш народ где год да се налази" поручио је председник Републике и навео да нам је намера да растемо, развијамо се, будемо бројнији, економски јачи и обезбедимо мир за будућност деце.

"Историја не сме да нам буде изговор, већ подстрек и снага, храброст за велика дела" додао је.

Убеђен је, каже, да је у избору између Србије небеске и митске, без резултата и постојане и земаљске са јасним планом и циљем и свети Кнез Лазар био за ово друго.

Како је рекао, митове можемо и треба да сачувамо, они су део наше историје, али не смемо само њих да живимо.

"Оно што не смемо да заборавимо то су слобода и независност као темељи српске државе", поручио је Вучић и додао да је борба за слободу трајала вековима, али је и освојена.

"Намерно кажем ''освојили смо је'', за разлику од неких који су своју добили од великих сила", указао је председник Србије.

"Нека је вечна слава косовским јунацима - свим страдалим Србима у борби за слободу. Живела Србија" тим речима председник Републике завршио је своје обраћање грађанима Крушевца и Србије.