Насловна » Актуелно » Вести » Суспендовано чланство Приштине у Светској царинској организацији

Суспендовано чланство Приштине у Светској царинској организацији

07. јул 2017.

На заседању Светске царинске организације (СЦО) у Бриселу о питању приступања Косова овој организацији, Приштини је одузето право гласа и то питање суспендовано је до даљњег, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

Како се наводи у саопштењу, предложено је формирање радне групе која ће размотрити случај Косова и предложи решење за његов будући статус. До тада важи одлука из 2012. године да је пријем Косова у СЦО преурањен.

"Министарство спољних послова, Канцеларија за Косово и Метохију и Управа царине заједнички су радили на оспоравању нелегитимног покушаја примања такозваног Косова у Светску царинску организацију након што је Белгија, као депозитар конвенције, и Секретаријат СЦО, супротно одлуци Савета СЦО из 2012. да је 'пријем Косова преурањен до даљњег', покушали да приме тзв. Косово у ову институцију", наводи се у саопштењу.

Депозитар конвенције и Секретаријат СЦО покушали су да ставе на гласање, уз протест Србије и још двадесетак земаља, расправу о пријему Косова на дневни ред овог заседања Савета СЦО у Бриселу.

Чланство Косова суспендовано је на захтев Србије до следећег заседања, наводи Министарство спољних послова.