Насловна » Актуелно » Вести » Дрецун: Покушај уласка Косова у Интерпол неприхватљив

Дрецун: Покушај уласка Косова у Интерпол неприхватљив

04. август 2017. Извор: Танјуг

Покушај уласка Косова у Интерпол је компензација за застој до кога је дошло на путу стицања пуног међународног субјективитета самопроглашене државе, изјавио је јутрос председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Нама је неприхватљиво да самопроглашена држава буде чланица Интерпола. Евентуалним уласком у Интерпол би једино добили пречицу да подижу потернице и да их стављају на снагу директно, а не преко УНMИК-а", навео је Дрецун.

Он је гостујући на РТС-у рекао да је до пуног застоја на путу стицања међународног субјективитета Косова дошло упркос снажном притиску међународних спонозора.

"Изгледа да су одустали од покушаја да ове године поново пробају да уђу у Унеско, што показује да систем УН не могу да пробију тако лако уз сву подршку и притисак САД и других западних држава на чланице Унеско. Тако да имамо пуни застој на том путу стицања пуног међународног капацитета самопроглашене државе и покушаће да тај недостатак да компензују преко евентуалног чланства у Интерполу", навео је.

Дрецун истиче да је Косово дошло у пат позицију, с обзиром да не могу да напредују даље ка том циљу и да је јасно да је реч о пропалој држави која је рак рана Европе и база за албанску мафију.

Према његовим речима, територија КиМ је од доласка међународне заједнице претворена у црну рупу Европе и највеће легло организованог криминала, што је проблем како за регион тако и Европу.

Дрецун истиче да "глобализована албанска мафија шири своје пипке" и да је неопходно да се ојача борба против криминала и да сада "вође организованих криминалиних група попут Фатмира Љимаја, Сулејмана Селимија и Рамуша Харадинаја желе да буду на најистакнутијим политичким функцијама".