Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић:Приштина поново крши споразум о слободи кретања

Ђурић:Приштина поново крши споразум о слободи кретања

04. септембар 2017. Извор: Танјуг

Министру просвете Младену Шарчевићу и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу није данас на администратином прелазу Јариње дозвољен пролаз ка Косовској Митровици.

Фото: Танјуг

Ђурић је упозорио да је тиме прекршен споразум о слободи кретања, као и све што је договарано везано за ту врсту активности, а Шарчевић је то назвао “нецивилизацијским понашањем и чудним чином”, истакавши да су са прелаза враћени као да су "последњи шверцери”.

“Могу само да кажем да је реч о ширем сценарију покушаја дестабилизације односа Београда и Приштине, о покушају спречавања рада на нормализацији односа, о покушају, између осталог, и спречавања успостављања парламентарне већине за формирање институција у Приштини”, рекао је Ђурић за Танјуг и нагласио да је посета била уредно најављена.

Очигледно је, сматра Ђурић, да “неко жели да изазове хаос” забадањем прста у око и покушавањем да се српске институције на КиМ угасе, те да он на то само може да поручи да српске институције на КиМ не само да неће бити гашене, већ ће бити отваране нове.

Ђурић је рекао да су, упркос спречавању, они могли да посете Косовску Митровицу, али да, како је рекао, нису желели да угрожавају било чију безбедност.

“Па ни безбедност тих албанских, ... ваљда су полицајци, униформисани људи. Нисмо желели ни њихову безбедност да угрозимо, али Косовску Митровицу и КиМ наставићемо да посећујемо кад год ми то будемо желели и када сматрамо да је то потребно", рекао је Ђурић.

Истакавши да ће српске институције наставити да функционишу, да јачају, као и читав српски систем, Ђурић је рекао да ћемо "дочекати много слободније и боље дане за наш народ на КиМ”.

Посета је, иначе, напомиње Ђурић уредно најављена приштинским институцијама, а да ово што се догодило је “пропао покушај Приштине” да спречи отварање нове студентске поликлинике у Косовској Митровици.

“Могло би да се деси да управо они који желе да гасе српске институције на КиМ и сами доживе сопствено институционално гашење, због тога што смо много пута у нашој историји гледали како осионост и бахатост на крају саму себе поразе и уверен сам да ће тако бити и у овом случају”, рекао је Ђурић.

Најавио је да ће Србија као члан Интерпола испитати одговорност свих оних који ометају и коче слободу кретања и угрожавају људска права хапшењима Срба, те предузимају друге кораке за нарушавање међуетничких односа и политичке и безбедносне ситуације на КиМ.

Шарчевић је искуство са административног прелаза Јариње описао је као “врло нецивилизацијско понашање и чудан чин” тим пре што, како је рекао, за тако нешто "нико ниједан повод није дао”.

“Заиста, ово је потпуно неразумно, да будемо враћени као да смо последњи шверцери са границе”, каже Шарчевић за Танјуг.

Подсећа да и албанска страна “врло добро зна” да је Резолуцијом 1244 Србија надлежна за школовање својих грађана, као и за планове, програме и укупну активност у образовању, од вртића до универзитета.

“Значи нису имали ниједан разлог ни образложење", рекао је Шарчевић истакавши да се он не бави политиком.

Додао је да их је у Митровици чекало пуно посла и да је посета била најављена.. Хтели смо, казао је, да формирамо и студентски парламент у Косовској Митровици.

Шарчевић је запитао ЕУ и представнике покрајинских институција да ли они мисле да он након овога треба да прими покрајинског министра просвете када дође у Београд на конференцију министара западног Балкана.

"Ја мислим да нећу. Имам пуно право да то кажем овако јавно, а онда морају мене да питају зашто нећу”, каже министар.

Шарчевић и Ђурић требало је данас да отворе Завод за здравствену заштиту студената у Студентском граду у Косовској Митровици, као и да се састану са вд ректора Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.