Насловна » Актуелно » Вести » Српска листа: Учешће Срба у покрајинским институцијама у циљу опстанка

Српска листа: Учешће Срба у покрајинским институцијама у циљу опстанка

09. септембар 2017. Извор: Танјуг

Представници Српске листе истакли су данас, након разговора са диркетором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, да не постоји бољи начин, можда не и тежи, од пуног учешћа у покрајинским институцијама у корист опстанка Срба у јужној српској покрајини.

Фото: Канцеларија за КиМ

На конференцији за новинаре је речено да ће Срспка листа добити три министарства, кључна за српско становништво, а то су министарство за повратак, за пољопривреду и за локалну самоуправу.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да ће Листа све потезе повлачити и доносити једино у интересу српског народа на простору КиМ, не водећи рачуна шта о томе мисле они који никада нису били у јужној српској покрајини, који су можда чули за Газиводе, Осојане, Грачаницу и Штрпце, али на карти неће знати да покажу где се налазе та места.

„Безбедност, бољи живот, економски положај, опстанак Срба је једини циљ за који ћемо се борити. Не можемо бирати албанске политичке представнике, али ће се наши људи, који су бирани огромном већином, да се боре за Србе и радити кроз институције, скупштину, на терену и за говорницом. За одлуке које смо донели добили смо подршку владе и председника Србије, као и директора Канцеларије за Косово и Метохију“; објаснио је Ракић.

Казао је да је и брод најсигурнији када је у луци, али није за то направљен, те и Српска листа није створена да плута у мирној луци, већ да буде ледоломац, који ће се борити за опстанак и останак Срба у јужној српској покрајини.

Портпарол Српске листе Игор Симић истакао је да је ова листа четврта снага по снази, са десет посланика, и да влада у Приштини зависи од њених гласова.

"То довољно показује зашто улазимо у целу причу и моћ коју имамо у доношењу одлука у будућности“, рекао је он.

Поручио је да Српска листа и њени представници у будућој покрајинској влади ни за педаљ неће одступати од програма који су кандидовали на изборима.

„Биће Заједнице српских општина, а што се војске Косова тиче, послушајте данашњи експозе и видећете да таквих ствари нема“, нагласио је Симић.

Указао је да ће српски посланици у покрајинској скупштини данас дићи руку за српске представнике који ће се борити за бољи живот Срба на Косову и Метохији.

„Не можемо да бирамо представнике Албанаца. Можемо да бирамо ко ће заједно са нама поделити одговорност за бољи живот Срба“, казао је Симић додајући да се представници Српске листе не боре за функције и фотеље, већ будућност Срба у покрајини.

„Пајтић, Обрадовић и остали нека се помере са фотеља и нека дају конкретне примере, а не да само добацују онима који раде свој посао“, поручио је он.

Кандидат за министра за повратак и заједнице Далибор Јевтић објаснио је да живот Срба на КиМ није лак и посебно је тежак тамо где Срба има у мањем броју.

„Због њих понајвише смо ушли у један процес, који никада није био лак и који треба да допринесе управо останку и бољем квалитетнијем животу свих Срба, али и повратак расељених. Када говоримо о повратку подаци показују да је поражавајуће. Број оних који су се, више од 17 година од расељавања, вратили је близу 10 одсто“, објаснио је он.

Јевтић је рекао да, када је донета одлука о уласку у владу, једини циљ био је да Срба на просторима Косова и Метохије у будућности буде више.

Срби, како каже, неће опстати ако само гурамо ствари под тепих и ако се склањамо из институција где се доносе одуке.

И он се осврнуо на критику опозиције у Србији поручивши им да дођу на Косово и проведу са својим породицама једно време да виде како тешко живе Срби.

"Треба да престану да нам одмажу и саветују како да живимо, јер о нашим животима не знају ништа", нагласо је Јевтић.

Кандидат за министра пољопривреде, шумарства и привредни развој Ненад Рикало указао је да је одлука да Српска листа учествује у будућој влади била јако тешка, али су околности такве да је морало да се бира између мањег зла.

Борба за три министарства, како је додао, је била тешка, а приступ Српске листе није био уцењивачки, већ коректан, а та коректност, како очекује, ће у будућности изградити поштовање и код албанског народа.

Рикало је указао да су три добијена министартва кључна за српско становништво.

Министарство за повратак, како је рекао је кључно како би се изборили за већи повратак, а министарство локалне самоуправе, на чијем челу ће бити Иван Тодосијевић, имаће кључну улогу у формирању Заједнице српских општина.

Када је реч о његовом министарству, указао је да 85 одсто Срба живи у руралним срединама, те ће преко тог министарства постојати инструмент да се помогне тим људима.

"Створили смо предуслове. Уласком у покрајинску владу добићемо прилику да се изборимо за наш програм“, закључио је он.