Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: Изгубили су прошли пут, изгубиће и следећи

Дачић: Изгубили су прошли пут, изгубиће и следећи

22. септембар 2017. Извор: Танјуг

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да није тачна тврдња Беџета Пацолија да Приштина има довољан број гласова за чланство у УНЕСКУ, као и да је Србија "учврстила своју позицију".

Фото: mfa.gov.rs

Ивица Дачић је рекао да за сада нема наговештаја да ли ће се Косово пријавити, али је поручио да ће, као што су изгубили и на претходном гласању, изгубити и следећи пут кад се буду кандидовали и додао да им он "не препоручује да се кандидују".

"Велика је лаж тврдња Пацолија да Косово има довољан број гласова за чланство у Унеску, зато што смо на састанцима које смо до сада имали овде у Њујорку и председник Александар Вучић и ја са свима разговарали на ту тему", рекао је Дачић за Танјуг у Њујорку где борави у делегацији Србије на заседању Генералне скупштине УН.

Подсетио је да је Беџет Пацоли, био у тиму покрајинског председника Хашима Тачија и на Генералној скупштини УНЕСКА у Паризу и додао да они тада нису могли да уђу у салу, јер нису чланови.

"Али су по ходницима били и Тачи и Пацоли, јер они мисле да се парама може све решити. Као што су изгубили тада, изгубиће и следећи пут кад се буду кандидовали, јер је овде реч о принципима и кршењу међународног права", рекао је Дачић.

Како је навео, велики број земаља, пријатеља Србије, не само да није променио позицију у супротном смеру, већ су многе земље промениле позицију у позитивном смеру за Србију, што значи да ће оне које су биле уздржане сада гласати против.

Шеф српске дипломатије је објаснио да ће средином октобра бити седница Извршног савета Унеска и да би пријава за кандидатуру морала бити до тада.

Следећа Генерална конференција је у новембру, а након тога тек за две године, додао је Дачић.

"За сада нема наговештаја да ли ће се они пријавити, ја мислим да постоји велики страх од тога да ће поново изгубити. Ја им не препоручујем да се кандидују", поручио је Дачић.

Када је реч о евентуалном чланству Косова у Интерполу, Дачић је рекао да су "западни спонзори Косова" утицали да они повуку своју кандидатуру.

Ради се о томе, како је рекао, да се на истом дневном реду налази и пријем Палестине, па је "због Израела сада тенденција да се све те тачке одложе за неку следећу конференцију".

"Све у свему, то су велике лажи, пропагандне... То су пропагандни филмови који постоје да испадне како се за ових неколико дана драстично променила ситуација од доласка Пацолија. Све је то лаж, Србија је учврстила своју позицију и ускоро ћете видети шта то конкретно значи", закључио је Дачић.