Насловна » Актуелно » Вести » Стефановић: Дипломатска победа Србије у Интерполу

Стефановић: Дипломатска победа Србије у Интерполу

29. септембар 2017. Извор: Танјуг

То што Приштина није имала подршку довољног броја земаља за чланство у Интерполу и што је повукла кандидатуру резултат је велике дипломатске активности коју је Србија водила, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стрефановић.

Фото: Танјуг

Он је рекао да је дипломатска активност Србије трајала неколико месеци, а да би евентуално чланство јужне српске покрајине у Интерполу довело до тога да се против огромног броја српских полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998 и 1999 подижу Интерполове потернице и од Србије тражи да их изручује.

"Ми смо предузели огромну дипломатску активност. Имали смо велику подршку Кине и Русије. Приштина је видела да нема довољно подршке и одустали од кандидатуре и на тај начин Србија забележила дипломатску победу", рекао је Стефановић за РТС.

Он је нагласио да је у Пекингу на Генералној скупштини Интерпола постигнут још један важан успех - усвојена је Резолуција извршног Комитета Интерпола где су јасно дефинисани критетријуми како неко може да постане члан те међународне организациоје.

За наредни корак Приштине а то је чланство у Унеску каже да се још не зна да ли ће да аплицирају, али да зна колико су председник државе и министар спољних послова уложили напора да објасне српским партнерима колико је то погрешан потез.

"Ако имате одгорну политику према преговорима у Бриселу онда морате да престанете са сталним притисцима на Србију", рекао је Стефановић и додао да Србија чврсто стоји на одбрани својих националних интереса и да је до сада била успешна у томе.