Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: 22. октобар биће дан српског јединства и победе

Ђурић: 22. октобар биће дан српског јединства и победе

10. октобар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић данас је у Грачаници поручио да ће 22. октобар, када се на КиМ одржавају локални избори, бити дан српског јединства и српске победе на Косову и Метохији.

Фото: Канцеларија за КиМ

Ђурић је, говорећи на предизборном скупу Српске листе, истакао да је Грачаница тврд српски орах, али и семе из кога треба да никне српски опстанак у будућем времену, те да зато није свеједно да ли ће на предстојећим локалним изборима победити Српска листа, или они који би радије да сарађују са Приштином него са Београдом.

Он је подсетио да је српски народ на КиМ трећи пут за шест месеци суочен са изазовом избора, на којима ће многи покушати да сломе и раздробе српски корпус на КиМ, и изразио уверење да ће Срби на позив председника Србије Александра Вучића и своје државе јединствено, сложно и снажно стати у одбрану оног што је њихово.

"И данас у Грачаници, за коју са правом можемо рећи да је тврд српски орах у централном Космету, овде окупљени, на неколико километара од Газиместана и центра Приштине, из које су многи од вас пре мање од две деценије протерани, сабирамо се да кажемо да ћемо и трећи и стоти пут ако треба да кажемо да је Грачаница српско место које бира српског лидера који ће и водити политику у сарадњи са Србијом", рекао је Ђурић.

Будући градоначелник Срђан Поповић ће, према Ђурићевим речима, имати задатак да Грачаницу преобрази из конгломерата неколико сеоских насеља у нешто што треба да личи на српску градску средину на централном Космету, и у томе ће имати подршку Владе Србије, свих институција и свих капацитета који као народ можемо да ставимо на располагање.

"Много је оних који покушавају да ове локалне изборе искористе као полигон за мешетарење за јефтин политички профит, не би ли узели део локалне власти како би стекли капацитет да тргују са Приштином и међународном заједницом", казао је Ђурић.

Замислите само, навео је он, да, не дај боже, у некој од 10 општина са српском већином, уместо градоначелника који ће да ради и сарађује са Београдом и да буде део државне политике Србије, дођу људи који ће ближе да сарађују са Приштином и другим центрима моћи и одлучивања.

"Замислите шта би се десило са нашим школама и болницама, са свим оним стварима од којих зависи наш опстанак и останак на КиМ", упозорио је Ђурић.

Скупу је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је упозорио да су пред Србима на КиМ локални избори, који због свог значаја нису само локални избори.

"Ово нису избори само за градоначелника и одборнике и зато је битно да будете стрпљиви, упорни и да 22. сви изађете на изборе и гласате за Српску листу и Срђана Поповића, и да пошаљете јасну поруку да смо јединствени да нас нико не може раздвојити, да водите одговорну политику која је у сагласју са политиком Владе Србије и председника Александра Вучића", рекао је Вучевић.

Он је констатовао да се геополитичка ситуација мења и да је важно бити мудар и доносити рационалне политичке одлуке, а рационална одлука је да Српска листа победи свуда где живи српски народ на КиМ.

"Хоћу да вам се врати осмех на лица, да имате гужву у породилишту у Грачаници, да су вам тесне школе, да градите нове куће, да Грачаница има више наших становника, то је политика Владе Србије", рекао је Вучевић. Председник Српске листе Горан Ракић казао је да се на предстојећим изборима гласа за опстанак српског народа на КиМ, и изразио уверење да ће Срби у свим општинама јасно поручити да се неће предати.

Кандидат Српске листе за градоначелника Грачанице Срђан Поповић обећао је да ће учинити све да српском народу помогне да опстане и гради будућност у централном Космету.

"Стање је такво да је Српска листа најјачи политички субјекат на територији општине Грачаница и наша је обавеза да овој младости створимо могућност за опстанак, да им омогућимо да раде, да се развијемо у град, да поштујемо претке и да гледамо у будућност", рекао је Поповић.