Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Омогућити приступ СПЦ њеним светињама на КиМ

Ђурић: Омогућити приступ СПЦ њеним светињама на КиМ

14. новембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас да је добро што је Српска православна црква добила макар папир који потврђује да јој припада земљиште око храма Христа Спаса у Приштини, али је истакао да би СПЦ требало омогућити приступ њеним светињама на КиМ.

Фото: Танјуг

Ђурић је то рекао гостујући на телевизији Пинк, у коментару на одлуку косовског Апелационог суда да земљиште око незавршеног храма Христа Спаса у Приштини припада СПЦ, што је оценио као "победу за правду".

"Добро је да Српска православна црква добије макар папир, пошто већ више од једне деценије нема приступа, а прави успех и прави знак нормалног односа према СПЦ био би да јој се омогући да има приступ (светињама)", истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је подсетио да је црква у Приштини била предмет скрнављења и напада, те да још представницима СПЦ није омогућено ни да је обилазе, а камоли да наставе радове.

Он је указао да је Влада Србије у претходне три године обновила 36 храмова - цркава и манастира - на КиМ, од којих прошле године 11, наводећи да се тренутно ради рестаурација фресака у манастиру Грачаница, да су у манастиру Бањска конак, као и у Драганцу, потпуно обновљен...

"Трудимо се да наше верске објекте, светиње старе вековима, сачувамо и заштитимо и тиме покажемо да као чланица Унеска бринемо и водимо рачуна о нашој баштини - за разлику од оних који се труде на сваки начин нашим људима буде што теже - и да имамо добар приступ нашим светињама", истакао је Ђурић.

Он се осврнуо и на други Округли сто који је данас одржан у Палати Србија у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ, оценивши да је тај скуп донео нови квалитет у дискусију о Косову.

"Преко 50 научних радова - доктора наука, професора, научних саветника - и 22 акредитована научна института одазвали су се позиву председника Александра Вучића, представили су своје радове и ставове", рекао је Ђурић.

Како је констатовао, на Округлом столу могли су се чути многи различити, па и опречни ставови, али је нагласио да све то ојачава наш капацитет да разговарамо о Косову и Метохији, а такође је указао да су се на скупу чуле и неке нове идеје.

"Као и након претходног Округлог стола, и од председника Вучића сам чуо да је и он чуо неке чак нове идеје по питању КиМ од учесника Округлог стола, професора правног факултета", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, добро је да је дошло до мобилизације српске академске, научне и интелектуалне јавности за бављење питањем КиМ јер је, каже, јако важно да све наше умне ресурсе искористимо.

"Ми ћемо се као радна група трудити да све то што добијемо од наших најумнијих глава саберемо, систематизујемо, аналитички припремимо и учинимо расположивим целокупном државном руководству и јавности Србије", рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да је већ покренут сајт www.unutrasnjidijalog.gov.rs на коме се најављују и представљају резултати рада радних група.