Насловна » Актуелно » Вести » Вучић:Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена

Вучић:Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена

14. новембар 2017. Извор: Танјуг

Неки мисле да Србија није довољно прегажена и понижена и да је само прегажена и понижена Србија добра Србија, рекао је данас председник Александар Вучић поводом става Бакира Изетбеговића о признавању Косова и Метохије и оценио да ће та изјава имати далекосежне политичке и правне последице.

Фото: Танјуг

"Тај интервју компликује много тога у региону", рекао је Вучић новинарима, а на релативизовање тежине Изетбеговићеве изјаве узвратио опаском да би он, да је рекао да треба признати независност Републике Српске, завршио у Хагу.

"Реч је о озбиљнијој изјави него што било ко у Србији у овом тренутку може да сагледа", рекао је српски председник.

Сматра да се "много тога променило тим интервјуом" и најављује да ће "српски одговор уследити за неколико дана".

"Много се тога променило тим интервјуом, и не само да се он (Изетбеговић) нада признању Косова, а да се територијални интегритет БиХ брани ратом, док с друге стране, како испада, Србија ваљда треба да испоручи делове своје територије уз кафу и ратлук", приметио је Вучић те поручио да је реч о мешању у нека посла с којима он нема никакве везе, нити на то има права.

Вучић указује да је Изетбеговићев интервју комплексан и да ће имати далекосежне политичке и друге последице, да ће Србија све озбиљно сагледати, из свих углова, и пробати да нађе најбоље решење, али и да је јасно да треба сами паметно да радимо, јер нећемо имати подршку међународне заједнице.

Поводом Изетбеговићевих ставова о Санџаку, као и његове опаске да смо, после много труда да се напредује, "изгледа поново ушли у немирне политичке воде у региону", рекао је да не жели даље да коментарише, да је са сардницима прошле ноћи анализирао ову ситуацију, те да све треба да се слегне.

"Тај интервјуу компликује много тога у региону, то је све што могу да кажем. Не могу да говорим ружне ставри о Бакиру, нити било ком другом. Ствари изгледају другачије него што су изгледале јуче", истакао је и додао да, међутим, не журимо и нећемо да трчимо пред руду.

Истакао је, одговарајући на питања новинара, да не би у овом тренутку да говори о томе какав ће бити српски одговор, да је потребно да прође неколико дана, али је и приметио да је којим случајем он дао такву изјаву - већ би "нам цео свет пао на главу".

"Шта би било да сам изговорио да РС треба да буде независна, отерали би ме у Хаг у року од 15 дана", приметио је.

Јасно је, додаје, на рачун Србије може да изговори ко шта хоће, шта им падне на памет, зато, поручио је, и боле приче из света о томе да све стране треба да се смире.

Шта то значи, запитао је, да се све стране смире, кад он, како је рекао, јуче није изговорио ни реч на ту тему.

"Питам се које су то стране, нисам јуче ништа рекао, које су то стране", запитао је и додао да кад је реч о коментару Саше Јанковића на Твитеру поводом изјаве Изетбеговићам, а где он оптужује Вучића да опет изазива проблем да би наводно решавао, председник Србије рекао је да не може да коментарише оне који увек иду против своје државе, "чак и кад немају никакав разлог".

"Вучић прави кризу, ваљда зато што сам јуче удисао ваздух", приметио је и навео да ће српски одговор на Изетбеговића уследити наредних дана, те поменуо да ће седница Савета за националну безбедност тим поводом бити одржана у четрвтак.

Закључио је да у овом случају морамо да доносимо најбоље одлуке за своју земљу и народ, али не да будемо дволични тако што штитимо себе, а залажемо се за сецесију у другим државама.

На питање да ли неко из међународне заједнице стоји иза Изетбеговићевог става, односно да ли му је неко дао ветар у леђа, рекао је:

"То не знам. Оно што могу да вам гарантујем то је да наша суза неће наићи ни на тугу, ни на плач, ни на разумевање међународне заједнице. Они ће рећи,'' е па то је све у реду, и ми сматрамо да је Косово независно'', они ће рећи ''па то се подразумева, али ви Срби немате право да се жалите на било шта, ваш територијални интегритет је срушен, згажен'', говорим из њиховог угла, и то су сад нове чињенице", рекао је Вучић.

Када им, наводи, кажете како то данас штите територијални интегритет Шпаније, БиХ и свих могућих, а српски интегритет и целовитост нисте штитили пре девет година стану погледају у плафон или у небо и баш их брига за све.

"Биће нам још теже и око КиМ и свих других питања зато што неко у свету сматра да Србија није довољно поражена док није сасвим прегажена и понижена. Мој посао као председника Србије је да им не дозволим, ма колико јаки и моћни били, ни да Србију прегазе и да не дозволим да икада Србију и грађане Србије понизе. И тако ћу да се држим", истакао је Вучић.

Вучић: Нема искрене сузе за било коју српску жртву

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и спомен собу посвећену жртвама и најавио проширење мандата владине комисије за нестале и на убијена и киднапована лица.

Рекао је да ће бити постављена спомен соба за све косовскометохијске и друге жртве и поручио да се нада да ћемо успети да сачувамо своју земљу и да немамо више оваквих спомен споба.

Вучић је навео да је на оваквом месту тешко рационално говорити, али да ће се покушати, ако постоје било какве основе сумње да се воде истраге против починиоца злочина.

У том смислу председник Србије је рекао да се не може много очекивати, не зато што нема жеље да се то уради, већ због тога што је пуно времена прошло.

"Ми Срби, и поносан сам на то, успели смо да покажемо поштовање према жртварма других народа и осудимо многе који су са српским именом и презименом починили злочине. А, оно што ме боли је да мало где можете да наиђете на искрену сузу због било које српске жртве у међунардној заједници" рекао је Вучић.

Пошто се то неће догодити, додао је Вучић, морамо ми да покажемо веће поштовање према нашим жртвама.

"Морамо да кажемо да су и наше жртве биле огромне да смо изгубили много људи, да је на стотине хиљада људи напустило своја огњишта, да о томе треба да говоримо, решавамо проблеме, али и да не заборавимо на оне који су бранили своју земљу и оне који су били криви само зато што су припадали српском роду", додао је.

Вучић је навео да смо успели да економски брод који је тонуо извучемо на површину, али да смо поново ушли у политички немирне воде у региону не својом кривицом.

Он је изразио наду да ћемо успети да сачувамо своју земљу и да нећемо више имати спомен соба попут ове коју су данас обишли и поручио да ће учинити све да се помогне породицама жртава.

Удружење су посетили са Вучићем и министар рада Зоран Ђорђевић, министар за иновације Ненад Поповић, шеф Канцеларија за КиМ Марко Ђурић и патријарх српски Иринеј.