Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Срби на КиМ су схватили да је у јединству спас и опстанак

Ђурић: Срби на КиМ су схватили да је у јединству спас и опстанак

21. новембар 2017. Извор: РТС

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао за РТС да је Српска листа апсолутни победник избора на КиМ. Навео је да је то добра основа за борбу за бољи положај Срба на КиМ.

Фото: РТС

Марко Ђурић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је Српска листа победила у 10 општина, партија Исе Мустафе у осам, партија Харадинаја у седам, и Самоопредељење у пет.

Истакао је да су Срби на КиМ успели да се саберу и да су се одазвали позиву своје државе и председника Александра Вучића.

Ђурић је рекао да надлежности општина нису мале и да се Приштина због тога трудила да подели Србе. Како је рекао, то је чинио и део међународне заједнице.

"Али су Срби били изнад тога и схватили су да је у јединству спас и опстанак", рекао је Ђурић.

Навео је да су Срби на КиМ свесни да не треба да се деле и да кроз заједничко деловање могу да добију више.

Говорећи о формирању ЗСО, Ђурић је рекао да је штоперица укључена и да Приштина већ 1.675 дана одлаже своје обавезе. Поручује да је Београд увек спреман на разговоре.

Марко Ђурић каже да је адреса за дијалог с Приштином Европска унија и да је за увођење других актера потребна сагласност свих учесника.

Када је реч о иницијативама за формирање војске Косова, Ђурић истиче да је Београд против и да за то има озбиљно правно утемељење у резолуцији 1244 и у војно-техничком споразуму. Подсетио је да је једина војска на КиМ Кфор а да теоретски, по одобрењу НАТО-а то може да буде и Војска Србије.

Ђурић је сигруан да ће Приштина покушати да изврда међународне споразуме и истиче да подршку Београда за то никад неће имати.