Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Наш је посао да подржимо привредну сарадњу

Ђурић: Наш је посао да подржимо привредну сарадњу

12. децембар 2017. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је данас да је Србије понудила сарадњу властима у Приштини, посебно привредну, те да очекује одговор друге стране.

Фото: Канцеларија за КиМ

Он је након састанка привредника у ПКС, где се данас разговарало у оквиру Унутрашњег дијалога о КиМ у контексту економске сарадње, рекао и да важно да српске фирме што више инвестирају на КиМ.

"Ми се трудимо и наша рука је увек пружена, да се договарамо, посебно када је реч о привреди. Желим искрено да та рука буде прихваћена и да, са друге стране, та рука такође иде према нашој руци и да се у политичком смислу споразумемо, јер када руке не иду једна ка другој, у том симболичком смислу, обично то није добро за привреду", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је срећан и задовољан због чињенице што су предузећа која запошљавају стотине хиљада људи у Србији била заступљена на овом скупу. Каже и да су готово концептуално подржала иницијативу да се привредна сарадња отвори, либерализује, да се неке административне препреке уклоне.

"Наш је посао да то подржимо", рекао је Ђурић и додао да је зато иницијатива председника Александра Вучића за либерализацију протока робе, људи и капитала наишла на значајну подршку и била готово централни део дискусије о унутрашњем дијалогу из контекста привреде.

Оно што је врло важно и што је такође могло да се чује данас је да постоји потреба да српске фирме више инвестирају на Косову и Метохији и то може да допринесе јачању привредне сарадње, али и опстанку нашег народна на Косову, уверен је Ђурић.

"Нема успешног решавања српског националног питања и јачања српске државе без снажне економије. Привредници су показали снажну жељу и мотивацију да дају допринос решавању односа са Приштином, свесни су и тога да размена која премашује пола милијарде евра на годишњем нивоу значајно доприноси нашој економији", каже Ђурић.

Наводи и да привредници подржавају иницијативу председника Вучића да се потпуно либерализује кретање роба, људи и капитала не само према КиМ већ и на читавом балканском полуострву зато што, како каже, то је нешто што може да донесе добробит не само Србији већ и свим учесницима у том процесу.

Ђурић је након скупа привредника у ПКС рекао да се из разговора могло закључити да је лоше што у Приштини не постоји институција која је задужена за дијалог и решавање такозваних техничких питања, а која су, оцењује, у суштини дубоко политичка питања.

"Када је реч о привредној сарадњи нема никакве сумње да привреда то жели. Нема сумње да коморе раде фантастичан посао, а ми смо са наше стране као државне институције спремни да дамо додатни политички импулс да та сарадња у будућности буде још боља", закључио је Ђурић.