Насловна » Актуелно » Вести » Статус "Косова" у Светској царинској организацији остаје споран и замрзнут

Статус "Косова" у Светској царинској организацији остаје споран и замрзнут

15. децембар 2017. Извор: Саопштење Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије

На ванредном заседању Савета Светске царинске организације (СЦО) у Бриселу, 14. и 15. децембра ове године, одлучено је да се формира радна група која би се бавила приступањима Организацији, укључујући тзв. „Косово“, у складу са одлукама Савета СЦО из јула 2017. године. То значи да тзв. "Косово" и даље не гласа и да је још увек оспореног статуса у организацији од стране око половине чланица које не признају ЈПНК.

Фото: www.wcoomd.org

На заседању је одлучено да ће се радна група, са закључцима и предлозима, обратити Савету на следећој седници, средином 2018. године, који треба да размотри приступање тзв. „Косова“ СЦО. До тада, статус тзв. „Косова“ је споран и сходно томе замрзнут у овој организацији.

Подсетимо да је тзв. "Косово" покушало да постане члан у јануару ове године депоновањем инструмената о приступању Краљевини Белгији, у својству депозитара Конвенције о оснивању Савета за царинску сарадњу, што су Република Србија и још половина чланица СЦО оспорили на седници Савета у јулу ове године, када је тзв. „Косову“ одузето право гласа. Као и у јулу, и на овом, децембарском заседању Савета, показало се да је СЦО подељена око статуса тзв. „Косова“.

Министарство спољних послова, Канцеларија за КиМ и Управа царина су на децембарском заседању Савета СЦО, наставили заједничко ангажовање на спречавању нелегитимног покушаја пријема тзв. „Косова“ у Светску царинску организацију.