Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Да органи Србије учествују у истрази убиства Ивановића

Вучић: Да органи Србије учествују у истрази убиства Ивановића

16. јануар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе у вези са убиством Оливера Ивановића, али, како је рекао, да "има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце".

Фото: Танјуг

Вучић је рекао да је упућено писмо Еулексу и УНМИК-у са захтевом да државни органи Србије учествују у спровођењу истраге на КиМ о убиству Оливера Ивановића.

"Уверени смо да би учешће државних органа Србије значило откривање истине о убиству Оливера Ивановића", рекао је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Он је нагласио да нема овлашћења да говори о сазнањима којима располажу службе, али како је рекао "има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце".

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, али очекујемо да они то ураде професионално и то је тражио и од Федерике Могерини и других представника међународне заједнице.

"Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао на сукоб Срба и Албанаца. Без обзира на политичке разлике лично упућујем сауцешће породици Ивановића и свим Србима. То је напад на породицу Ивановић, север Косова и Србе у целини", нагласио је он.

Председник Вучић је рекао да Београд нема поверења у косовске органе, али да се нада да ће бити у стању да спроведу ефикасну истрагу, а ако не буду могли - Србија ће то сигурно учинити.

Уз подсећање да се убиство догодило на територији над којом Србија нема ефективну котролу посебно од 2008., Вучић каже:

"Да имамо највеће могуће поверење у органе - немамо, али се надамо. Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер, ми кажемо - ми ћемо да откријемо (убице)", каже Вучић.

"Мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигуран да је ово толико крупно, да може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца", поручио је Вучић и додао да не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савешеног злочина.

Он је додао да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

"Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили", рекао је председник Србије новинарима.

"А, коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно...и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду..", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом.

Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је "свакоме ко је завшио први разред основне школе све му је јасно и сви су све разумели".

"Само да сачекамо и видимо.. Али ко год је починио убиство биће пронађен", поручио је он.

Председник Србије је у обраћању новинарима после седнице Савета за националну безбедност навео и да постоје идеје једне земље унутар КФОР-а да прекине контролу административне линије.

Изразио је наду да убиство Ивановића неће бити злоупотребљено за покушаје да остваре неке своје идеје.

"Моје упозорење данас је и да неки не покушају да то користе за уводење косовских безбедносних снага, ни на север, нити на Косово уопште", навео је Вучић.

Председник Вучић је позвао српски народ на КиМ да се сачува мир и сталоженост и поручио да ће убица бити пронађен и кажњен.

"Разговарао сам са председником Српске листе Гораном Ракићем и атмосфера је врло тешка и лоша и моја порука је да се сачува мир и сталоженост, а убице ћемо наћи, ако то не ураде они који треба то да ураде", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Савета за националну безбедност.

"Будите сигурни да ћемо ми то да урадимо", поручио је Вучић.

На претње појединаца да ће Албанци доћи до Ниша председник Србије Александар Вучић је рекао да "могу доћи на кафу, да виде леп град у коме је отворено много фабрика, али, другачије неће моћи".

"Све Албанце позивам да дођу на кафу у Ниш, да се лепо проведу, да виде како изгледа један лепо уређен европски град, где имате све више фабрика",рекао је Вучић.

Он је додао да то што може да се види у Нишу не могу да виде на КиМ, толико новоотворених фабрика у једном граду.

"А на други начин да дођу у Ниш - неће моћи. Били са овима или са онима другачије Ниш да виде неће моћи", закључио је Вучић.