Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Вучићева посета веома важна и пресудна за Србе

Ђурић: Вучићева посета веома важна и пресудна за Србе

17. јануар 2018. Извор: Танјуг

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас Србе на Косову и Метохији и централној Србији да остану мирни и сабрани и да не дозволе, како је рекао, да наседамо на шићарџијску политику оних који би да нас поделе.

Фото: Танјуг

Ђурић је за Јутарњи програм Пинка рекао да до сада није добијена ниједна једина информација везано за проналажење починиоца овог терористичког акта, те поновио да ће председник Александар Вучић за викенд бити са својим народом на Косову и Метохији.

Та посета, истакао је, веома је важна и пресудна за окупљање и оснаживање народа у овом тренутку да издржимо тежак ударац који смо добили убиством Оливера Ивановића.

Ђурић је оценио да ће убиство Ивановића имати озбиљне последице с обзиром на то да је реч о најтрагичнијем догађају за наш народ у целини.

Истакавши да наши надлежни органи раде све што је у овом тренутку потребно, Ђурић је указао да је главни циљ терориста био да се међу Србе унесе страх, паника, да се изазове хаос и нереди и да се можда пружи повод да Албанци "заврше оно што сматрају да треба да заврше на северу Косова".

"Зато је наш најбољи и најснажији одговор да урадимо супротно од оног што они желе. Они желе да се поделимо, а ми треба да се окупимо, да се саберемо и ујединимо. И зато председник Вучић иде на КиМ, да буде са својим народом у овом најтежем тренутку, да буде са Србима тамо где је најтеже, за разлику од оних који би да искористе ситну шићарџијску политику", навео је директор владине канцеларије за КиМ.

Председник Вучић са сарадницима обићи ће север Митровице, централно Косово и неке енклаве, јер, додао је, нама је сада место на КиМ.

"Не интересује ме ништа друго. Бићемо тамо где нам је место", јасан је био Ђурић.

Веома важно је, истакао је, и да убице Оливера Ивановића морају бити изведене пред лице правде.

"Ми тражимо да буду процесуирани од приштинских институција које већ покушавају да пребаце одговорност за убиство Ивановића у српско двориште. То буди озбиљну сумњу...", рекао је Ђурић.

Сматра да овакав терористички акт и злочин није могао да буде изведен без озбиљне припреме.

"Ми већ сада добијамо информације... А ако не пронађу убице, ми ћемо знати где да их тражимо и знаћемо како да истрагу спроведемо", казао је Ђурић.

На најаву албанске стране да ће, ако буде требало, ангажовати и ФБИ да им помогне у проналажењу убице Оливера Ивановића, Ђурић, каже, да нема ништа против.

Само нека га, каже, пронађу.

"Са друге стране ми захтевамо и тражимо и наставићемо да тражимо да се омогући нашим органима да буду укључени активно у истрагу, јер наше службе су на нивоу да могу у Приштини да помогну, већ зато што је Ивановић био један од кључних политичких лидера Срба на КиМ", поручио је Ђурић и додао да је у Београду већ покренут кривични поступак и да ће и истрага бити спроведена на најбољи начин.

Ђурић: Без наставка дијалога, док не буде резултата истраге

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поновио је данас да неће бити наставка разговора у оквиру Бриселског дијалога, док не буде резултата у истрази убиства Оливера Ивановића.

Ђурић је рекао да убице Ивановића морају бити пронађене, како бисмо могли да идемо напред, градимо нормалне односе, као и садашњост и будућност свих који живе на КиМ...

„А ћутање... Не пада нам на памет да пред овиме жмуримо и ћутимо. Они су ћутали на изјаву Кадрија Весељија дан пре убиства и претње ратом, на паљења српске имовине, сена и кућа недељу дана пре тога, дан за даном, на све што се дешава везано за Специјални суд...“, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Како је рекао, терористички напад и убиство Оливера Ивановића, што је и напад на целу Србију и Србе на КиМ, десио се јуче у 8.17, а наставак разговора у Бриселу, после више од годину дана, требало је да почне у девет сати.

"Ако размислимо коме је све одговарало и коме шта одговара на КиМ, коме одговара да буде мир, да коначно после толико година имамо неки напредак, стабилност, опоравак српске заједнице, кључну улогу и да од Срба зависи влада у Приштини, када су Срби ти који инсистирају да се преговори одвијају, а Албанци се томе противе, када је негативан публицитет око Специјалног суда на другој страни... потпуно је јасно коме не одговара", рекао је Ђурић и подвукао да Србији и Србима не одговара нестабилност.

Он је рекао да је једно од основних питања у свакој истрази коме одговара и ко је "бенефицијер" таквог злочина, а да сви на КиМ и у целој Србији од убиства Ивановића имају штету.

Како је истакао, наше службе и државни органи су успоставили јурисдикцију и надлежност у овом случају, иако се он десио на територији КиМ, где немамо ефективну контролу 17 година и баве се тим питањем на врло озбиљан начин.

"Нашу истрагу, без обзира на све околности, спроводимо и спроводићемо. Они чија је надлежност и одговорност да спроводе ову истрагу нису до овог тренутка то урадили, а њихова обавеза је да пронађу убице. Ако не буду дали озбиљан допринос да се разоткрије, знаћемо у ком правцу да гледамо и у ком правцу да тражимо одговорност и делујемо, јер је немогуће да се тако нешто не пронађе", рекао је Ђурић.

Он је додао да нико из међународне заједнице не сме и нема право да седи скрштених руку.

"Очекујемо конкретне кораке и резултате, ништа друго нас не интересује било какве речи су сада празне", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да се лично гнуша оних који покушавају да "лешинарски политички профитирају у овој трагичној ситуацији".

"Нећу да говорим ни о Ђиласу, Шапићу, Тадићу ни о свима њима који покушавају да на гнусном и моснтруозном убиству нападну сопствену државу, да би остварили најјефтиније политичке поене на локалним изборима и то да би, ако узму власт на локалним изборима били са прстима у меду", рекао је Ђурић.