Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Компромисе да чине обе стране

Вучић: Компромисе да чине обе стране

01. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић одлуку Шпанске владе да Косово искључи из преговора о проширењу ЕУ сматра логичном, те прецизира да, према председнику Европског парламента Антонију Тајанију, обавезујући споразум о КиМ "не подразумева признање".

Фото: Танјуг

Наиме, на опаску новинара да је Тајани јуче у Београду рекао да обавезујући споразум не подразумева независност, Вучић је приметио да је Тајани рекао да споразум не подразумева признање.

"Не, он је рекао ''не подразумева признање'', ако то смем да кажем", прецизирао је Вучић и додао да још нема тачне форме у којој би тај споразум требало да буде потписан, те да неке земље, рецимо, инсистирају на моделу две Немачке.

"Постоје предлози да се наши спорови с Албанцима реше пре тога, сматрам да није добро да одржавамо замрзнути конфликт, али ни да остављамо тај проблем нашој деци", рекао је Вучић.

Како је приметио, зна да то нико не воли да чује, али тај се проблем мора решити.

"Треба, међутим, и да нас разумеју, ми ћемо учинити све да се проблем реши, али морају и други да чине компромисе, ми смо спремни, али то се мора решити", поновио је српски председник приметивши да ће решење највероватније бити тако да обе стране буду подједнако незадовољне или свака мало задовољна.

Како год да се предложи ниједна страна неће бити задовољна, прокоментарисао је, те додао: "За танго је потребно двоје, зато морају компромисе да чине обе стране".

"Ако успемо, биће добро, а ако не успемо не би било први пут, већ хиљадити у нашој историји, али то не би било добро за Србију и за Србе", рекао је Вучић.

Ђурић:Нема још усаглашеног правно обавезујућег документа

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић прецизирао је данас да још не постоји нешто што би био усаглашен правно обавезујући документ, који се очекује да Београд потпише са Приштином на путу ка ЕУ.

Фото: Канцеларија за КиМ

"Државе чланице немају усаглашен став по том питању", рекао је Ђурић на питање новинара шта подразумева правно обавезујући документ.

"Врло је тешко рећи шта је правно обавезујући документ, јер државе чланице ЕУ немају усаглашен став по том питању. Али, ако га буду у неком тренутку имале и када га буду имале и када нам га буду представиле, ми ћемо се о томе изјаснити", рекао је Ђурић новинарима.