Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Србија спремна за компромис око КиМ, али не да да све

Вучић: Србија спремна за компромис око КиМ, али не да да све

02. фебруар 2018. Извор: Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће "забијати главу у песак као и сви други" када је реч о Косову и Метохији, да је спреман да уради нешто што би био компромис, али и поручио да се, ако неко мисли да ће Србија да да све, а остане без ичега, грдно преварио.

Фото: Танјуг

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара шта је са унутрашњим дијалогом о КиМ, да ли је он орочен, и на који је компромис Србија спремна како би се дошло до трајног решења, а после састанка са канцеларом Аустрије Себастијаном Курцом.

"На крају ће грађани Србије дати суд о томе питању. Да ли као председник Републике желим да се понашам као сви други и да забијем главу као ној у песак и да кажем, нема проблема чекаћемо још 200 година док и ваша деца и ваши унучићи буду пролазили кроз исте муке као ми, наши очеви и наши дедови, или сте спремни да нешто урадите што ће бити компромис и за Србе и Албанце - ја сам спреман да покушам знајући да ће за то бити потребно да платим цену коју је немогуће издржати и опстати на власти" рекао је Вучић.

Како је рекао "то није нарочито важно" али јесте да ли можемо да постигнемо или не компромис, наводећи да ће дати све од себе да се то и уради, а ако не будемо успели то ће значити још један пропуст, још изгубљеног времена и још једна генерација која ће залудо трошити своје време...

Он је навео и да би то утицало на нашу економију пошто је она увек увезана са политиком.

Међутим, додао је, за то потребно "да и наши партнери албански размишљају на такав начин да би се постигао компромис".

"Ако неко мисли да ће Србија да да све, а да остане без ичега, грдно су се преварили сви и то говоримо врло веома отворено и на сваком месту" поновио је Вучић и додао:

"Ако могу да нађу неког ко ће да боље да реши тај проблем - ево ја се одричем одмах чега год хоће, само да видим како ћете то да успете".

Он је подвукао да унутрашњи дијалог траје, да има безброј мишљења али да постоје и они који хоће да Србија остане заглављена у муљу прошлости и ништа више.

Председник Србије је на констатацију да је разговарао са Албанцима са КиМ и да ли осећа да постоји жеља да се дође до компромиса, рекао да "они знају да морају нешто да ураде" али да им је тешко због њихових и унутрашњих превирања и другачије ситуације у Приштини него у Београду.

"Али је и њима јасно да морају нешто да учине и да Срби морају нешто да добију, да би могло да се разговара о компромису" закључио је Вучић.