Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Савет безбедности прилика да изнесемо истину

Ђурић: Савет безбедности прилика да изнесемо истину

07. фебруар 2018. Извор: РТС

Одржавање седница СБ УН ужасно нервира сепаратисте у Приштини јер доказује да ништа на Космету није решено, каже за РТС Марко Ђурић. Директор Канцеларије за КиМ истиче да Београд није добио никакав документ из Приштине о истрази убиства Оливера Ивановића. Посета Вучића Космету је помогла да људи на КиМ добију лице и то је покренуло талас солидарности, рекао је Ђурић.

Фото: РТС

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је усвајање Стратегије Европске комисије о проширењу на Западни Балкан добра и важна вест.

"Стратегија показује да Србија заузима боље место у међународној заједници и да јој је углед порастао, што много значи по питању борбе за очување Косова и Метохијe", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а додајући да "није чудо што су у Приштини помало љубоморни".

Добар однос са ЕУ је важан због укупног споњнополитичког положаја Србије.

"Међутим, ја бих волео да се и Заједница српских општина (ЗСО) чешће спомиње у свим документима у којима се од Приштине захтева сарадња. ЗСО недовољно често истичу у први план", сматра Ђурић.

Пред Саветом безбедности данас ће се наћи извештај Антонија Гутереса о раду Унмика.

"Одржавање седница СБ УН ужасно нервира сепаратисте јер доказује да ништа на КиМ није решено, иако су покушали да реше статус. На нивоу светске органзације и за већину становништва ове планете та тема није регулисана како њима одговара. Нама је прилика да изнесемо истину о страдању наших људи и сматрам да је Србија тамо добро представљена", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ тврди да Београд, упркос тврдњама из Приштине, није добио ниједан документ о истрази убиства Оливера Ивановића.

"Јуче сам разговарао са свим надлежним институцијама. Нико није добио ниједан податак из Приштине, то доста говори о карактеру истраге, намери оних који је воде. Ту нешто није како треба", навео је Ђурић.

"Много посла урађено на КиМ"

На питање да ли су проблеми Срба на КиМ могли да се реше и раније, пре посете председника Србије Александра Вучића, Ђурић је рекао да је у претходном периоду урађено много тога.

"Вучићева посета је значила Србима јер је показала да је Србија са њима. Помогла је да људи на КиМ добију лице, да их Србија види и то је покренуло талас солидарности", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Истиче да је урађена "планина посла" у претходном периоду.

"Нема куће у коју Србија није ушла са својом помоћи, захваљујући томе опстају", навео је Ђурић истакавши да су обновљене 42 цркве и манастира, изграђене нове болнице, амбуланте и породилиште, као и школе.

Завршено је и 888 кућа и станова за Србе на КиМ. "У 2018. ћемо удвостручити напоре, а јављају се и многи појединици и многа предузећа да помогну", закључио је Ђурић.