Насловна » Актуелно » Вести » Отворен Документационо-информативни центар о страдању на КиМ

Отворен Документационо-информативни центар о страдању на КиМ

07. фебруар 2018. Извор: Танјуг

У спомен-соби "Косметске жртве", у "Београђанки", данас је отворен Документационо-информативни центар, чији је циљ прикупљање докумената о прогонима, страдањима и уништеној имовини лица српске, ромске и остале неалбанске националности, као и уништене верске и културно-историјске објекте на КиМ.

Фото: Танјуг

Центар је отворило Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, које је најавило да ће сва прикупљена документација послужити за подношење кривичних тужби против свих држава које су учествовале у НАТО агресији.

Министарка за популациону политику Славица Ђукић Дејановић је поручила да ће ова Влада Србије у оквиру свих ингеренција и закона чинити да се дође до истине, пошто је то право и обавеза сваког човека модерне цивилизације.

Поручила је да влада тражи процесуирање и кажњавање злочинаца.

Она је након обиласка спомен собе "Косметске жртве" рекла да су могли још једном да се подсете колико бол нема границе, као и да је још интензивнији када нема правде.

"Морамо и ми у влади увек да се сећамо зла које је неправедно нането и цивилима и војницима и полицајцима. Видели сте сведочанства шта им се догодило и тај број од 2.501 жртве (закључно са Оливером Ивановићем) говори да су нам све жртве подједнако тешке", нагласила је Ђукић Дејановић.

Како је рекла, ко осећа тај бол шаље поруку да се не сме догодити зло током бомбардовања 1999. године.

Отварању центра присуствовали су представници Канцеларије за КиМ, Комисије за нестала лица Владе Србије, Војске Србије и других државних органа, као и в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић коме је уручена захвалница за велики допринос тог предузећа да се дође до истине и правде о косметским жртвама, као и директор ЕПС ЈП термоелектране Косово - Обилић Драган Вељић.

Директор новоотвореног центра и председник Удружења Симо Спасић је рекао да је раније данас Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ поставило плакат са натписом "Еспана: Косово - ЕУ - но пасаран" на Зиду плача испред скупштине и да су тако дали подршку Влади Шпаније која је, каже, поручила ЕУ да "лажна држава Косово но пасаран у ЕУ".

"Наше породице су највећи трагичари у свом овом дешавању у региону, остали смо без наших чланова породице, куће су нам опљачакане и запаљене и гробови прадедова поорани и то ћемо помињати до год дишемо. Ми тражимо правду".

Спасић је још једном затражио да се постави споменик за све жртве НАТО бомбардовања од Кошара до Хоргоша.

Спасић је, такође, још једном затражио да почне са радом Специјални суд за залочине ОВК.

Додао је да је Оливер Ивановић 2.501 жртва на КиМ и да то удружење и за њега тражи правду односно да се тај злочин расветли и почионици и налогодавци казне.

Грчић је рекао да је после фотографија, докумената и филма у спомен соби веома тешко држати говор, а посебно пред породицама оних којих више нема.

"То су људи који 20 година у овом удружењу покушавају да остваре правду која је заслужена и који годинама трасирају пут да никада наши потомци не забораве део српске историје и српског народа", рекао је Грчић.

Заступница Удружења Снежана Марковић Здравковић, којој су убијени отац и брат, навела је да ће Центар документовати страдање свих жртава од албанских терориста и НАТО агресора од Кошара до Хоргоша, али и за проналаженеј киднапованих особа.

Циљ је прикупљање спискова свих убијених цивила у НАТО агресији попут жртава у возу у Грделичкој клисури, цивилних жртава у Алексинцу, на мосту у Варварину, радници РТС-а...

Сва документација ће бити на једном месту и центар ће проучити важне архиве настале пре рата, за време рата и непосредно после рата.

Такође, Центар ће се залагати за потпуно и непристрасно обавештавање породица жртава, становништва и јавности укључујући и право на истраживање, примање, слање и размену информација путем средстава информисања.