Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Будите бољи од моје и претходних генерација

Вучић: Будите бољи од моје и претходних генерација

18. фебруар 2018. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић примио је најуспешније студенте Приштинског универзитета, са привременим смештајем у Косовској Митровици, и разговарао са њима о томе како виде будућност на Косову и Метохији и шта још држава може да учини за њих и све наше сународнике у Покрајини.

Фото: Танјуг

Председник Србије је у разговору поручио студентима да су они будућност Србије и да држава улаже доста новца у Универзитет у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици.

"Молим вас да, осим тетошења и додворавања, које ћете да чујете од политичара, будете довољно озбиљни и одговорни, јер број година није по себи квалитет, већ ваша марљивост, посвећеност, одговорност, деловање и рад у будућности, јесу оно што ће да вас разликује и чини већим и бољим од моје, и старијих генерација, који нисмо успели да уредимо односе Срба и Албанаца", рекао је Вучић.

"Можда за то још има наде, али није лако", приметио је председник и захвалио студентима што воле и поштују Србију.

Позвао их је да му изнесу идеје како као држава можемо још да помогнемо младима и да још одговорнији приступ државе решењу проблема на Косову и Метохији и истакао да је спреман да их чује.

Пожелевши им добродошлицу у Београду, председник се интересовао шта им се највише свидело од институција које су обишли у главном граду.

Издвојили су Војно-технички институт, што је посебно обрадовало председника, као и Музеј аутомобила и Музеј Српске православне цркве.

Вучић је рекао да је Војно-технички институт понос српске војске и веома важна установа и указао да све што се види од оружја и оруђа мора да прође кроз ту установу.

"Сва наша памет и знање иде кроз Војно-технички институт. Нажалост, не можемо инжењерима и стручњацима да дамо добре и велике плате какве заслужују, али ћемо на томе радити", најавио је Вучић.

Састанку са студентима Приштинског универзитета, са привременим смештајем у Косовској Митровици присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Студенти са КиМ: Студирамо на завидном нивоу

Групу најуспешнијих студената Приштинског универзитета, са привременим смештајем у Косовској Митровици данас је угостио председник Србије Александар Вучић, генерални секретар председника Никола Селаковић провео их је кроз здање на Андрићевом венцу, а током свог боравка у главном граду имали су прилике да се упознају са културно-историјским споменицима...

Нису први пут у Београду, долазили су и раније, јер ово је, кажу, њихова престоница, уз захвалност домаћинима који су се потрудили да им буде лепо и показали им готово цео град.

"Имали смо мало јачи ''темпо'', јер су хтели да нас проведу свуда и све нам покажу, неке културне ћошкове за које нисмо знали да постоје. Престоница нам је показана у најбољем светлу", рекао је новинарима Александар Арсенијевић.

Арсенијевић, студент хемије на Природно-математичком факултету у Косовској Митровици, истиче да је студирање у том граду на завидном ниову.

"Као што смо пренели и председнику ширимо се, имамо један од најбољих студентских центара у Србији, који прати европске трендове, а има око 10.000 студената", рекао је он.

Када је реч о непризнавању диплома то је велика препрека, "јер цео свет признаје наше дипломе, а Албанци се праве паметни и неће да признају наше дипломе" каже Арсенијевић наводећи да постоје "велике препреке и уцене што се тиче узимања њихових докумената, како би нам кроз разне њихове системе, комисије, они давали неке њихове дипломе...".

"Нажалост, у таквој смо ситуацији, али не желимо да дижемо тензије, а рекли смо и председнику да не дамо наш универзитет", рекао је Арсенијевић.

Они сами, додаје, нису политички ангажовани нити желе да се мешају у "високу" политику и поштују наше институције.

"Увек ћу пре рећи да ми је председник Александар Вучић него Хашим Тачи или Харадинај", рекао је Арсенијевић.

Једна од најуспешнијих студенткиња је и Ана Премовић са Факултета за спорт и физичко васпитање са привременим седиштем у Лепосавићу, која каже да је у том месту ситуација сасвим нормална и без проблема.

На питање где види себе када заврши факултет, одговара: "Идем ка неким даљим идејама, нешто више, полиција, војска... у српском систему, наравно".

Студент пете године медицине у Косовској Митровици Никола Миљковић рекао је да је и председнику пренео да је Медицински факултет доживео велики преображај последњих година, добио зграду од неколико хиљада квадрата, која пружа могућност за школовање великог броја студената.

Током боравка у Београду посетили су и Научно-технолошки парк на Звездари где су се упознали са историјатом те установе и концептом "фабрике идеја", у коју се ова институција претворила након доласка великог броја компанија и младих људи спремних да изађу на тржиште.

Према речима Филипа Јанаћковића са Факултета техничких наука, у Косовској Митровици има факултета где студенти могу да науче програмирање, али је проблем недостатак праксе.

"Град Београд је, са Канцеларијом за КиМ, нашао људе из приватног сектора који би дошли доле и омогућили нам праксу односно курс и то нам пуно значи", рекао је он.

У разговору са председником Вучићем као места у Београду која су им се највише свидела издвојили су Војно-технички институт, као и Музеј аутомобила и Музеј Српске православне цркве.

Иначе, најбољи студенти приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици су гости Београда током празничких дана.