Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Компромис са Албанцима-животни интерес за Србију и српски народ

Вучић: Компромис са Албанцима-животни интерес за Србију и српски народ

18. фебруар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је компромис са Албанцима од животног интереса за Србију и српски народ.

Фото: Танјуг

Компромис, а не препуштање, истакао је Вучић, после разговора са студентима Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици.

Он је рекао да је позиција Србије веома тешка:

"Србија у политичкој арени тешко издржава борбу са великим силама. Ми се не боримо против Приштине и њихових политичких представника. Али се против нас бори Приштина и заједно с Приштином и Вашингтон и Лондон, свуда у свету, на сваком месту", рекао је српски председник.

Објаснио је да они врше директне притиске на земље да не повлаче признање косовске независности, и на земље које то још нису учиниле - да је признају.

Наше, додао је, није да се дуримо, нити да покушавамо да добијемо битке које не можемо да добијемо, али, каже, борићемо се ми још, политичким средствима, наравно.

Указао је да низ случајева повлачења признања говори о томе да тај процес свакако није једностран, као што га представљају.

Приметио је да се у разговору са студентима са КиМ уверио да они разумеју да морамо да покушамо да постигнемо компромис са Албанцима, а да они који се томе противе не схватају да тиме губимо сви ми, и Србија и Срби, јер нас тешко да ће бити више на Косову и Метохији.

"Ти што се бусају у груди једном у три године оду на Газиместан, а наш народ мора да живи на Косову, да иде свакодневно између Клине и Истока...", рекао је Вучић.

Истакао је да државни врх и он трпе притиске јер им је то и посао, да воде државу, упркос свему, али да се мора разумети да је компромисе у виталном интересу и Србије и српског народа.

Председник Вучић је подсетио и да је на примеру самопроглашења независнсоти Косова погажено међународно јавно право и сви правни принципи како би Србији бруталном силом био одузет део територије.

Како је рекао, велике силе које су признале ту независност и које су у том послу учествовале имају проблем, а то је да су Албанци имали своју матичну државу што је огромна разлика, а тиме је утолико већа грешка Србије због начина на који је поставила својевремено питање косовске независности онако како га је подсетила пред Међународним судом правде.

Вучић:Извлачење ушију не вреди,Србија има да се пита

Председник Србије Александар Вучић указао је данас да се Србија поново пита, те да нико не треба да мисли да ће било шта постићи по питању Косова и Метохије тако што ће Србији "извући уши".

"Да би неко могао да уђе у УН, он мора да постигне споразум са Србијом. Да би тај споразум био постигнут, ми морамо да дођемо до компромисног решења...Ја не видим како би то Приштина могла да уђе у УН без свеобухватног и озбиљног и тешког компромиса, који они морају да направе са Београдом, да би Београд то омогућио. То да ће нас натерати и извући нам уши Американци и Енглези, па ћемо морати све да урадимо - тај филм нећете гледати", рекао је председник на прес конференцији.

Додао је да је то са извлачењем ушију могло некоме другом:

"Данашњој Србији нико неће да извлачи уши", истакао је.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се Србија поново пита и да смо то желели да постигнемо.

Технички дијалог 26. фебруара,теме од ЗСО, до диплома

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да ће 26. фебруара бити одржани технички разговори Београда и Приштине, а да очекује да ће политички дијалог бити настављен крајем овог или током идућег месеца.

„Технички дијалог, на којем ће Београд представљати Марко Ђурић, биће настављен 26. фебруара. Мислим да ће се на столу наћи све теме, од Заједнице српских општина до диплома“, рекао је он новинарима.

Казао је да ће крајем месеца или идућег бити настављен дијалог на којем ће учествовати он и Хашим Тачи.

„Што се Србије тиче ми смо увек спремни. Ја на овим изборима ионако само једном недељно одем на један скуп, а свих шест дана радим искључиво државни посао. То је мој посао и спреман сам да се одазовем европским посрединицима у сваком тренутку“, подвукао је он.

Указао је да дијалог Београда и Приштине није настављен 16. јануара, како је првобитно било планирано, због убиства Оливера Ивановића.

С тим у вези је рекао да чека да види резултате истраге, да ће бити стрпљив и да ће онда изаћи са тим шта мисли о свим причама којих се наслушао и гледао, од свега што се збивало у Београду и Приштини, до свих чудних ствари, као што је, на пример, зашто немамо сателитске снимке.

„Морао сам да зовем Оливерову жену да питам је л'' била магла тог дана, а она је рекла да није“, пренео је Вучић.

Пожелео је сву срећу органима у Приштини у проналажењу убица, додајући да истрага и закључци треба да буду ослоњени на правим доказима, а не на томе да је неко сликао мобилним телефоном чауре, како би се наводили људи на то ко је убица, а онда их пустили.

„Онда схватите да је то служило за замајавање јавности“, нагласио је Вучић.