Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Сусрет Вучић-Мичел да допринесе бољем разумевању

Ђурић: Сусрет Вучић-Мичел да допринесе бољем разумевању

14. март 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће данашњи састанак председника Александра Вучића са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом бити вођен чињеницима, на достојанствен и за Србију озбиљан и одговоран начин.

Фото: РТС

Он је гостујући у Дневнику РТС-а истакао да тај сусрет треба да допринесе бољем разумевању, али и једном искреном разговору о једној од кључних државних тема - Косову и Метохији.

Ђурић је нагласио да ће разговор са Мичелом бити озбиљан и одговоран, јер је питање КиМ егзистенцијално питање за нашу земљу.

"Нормалан и одговоран човек тежи проналажењу решења, али ситуација је таква да и од проналажења и још више од могућности да решење за нормализацију наших односа са нашом јужном покрајином не нађемо, треба да размишљамо какве би то последице имало по нашу земљу", наводи Ђурић.

"Будите сигурни да ће тај разговор бити вођен чињеницима на достојанствен и за Србију озбиљан и одговоран начин", додао је Ђурић.

"Ми данас морамо да тражимо један нови одговорни приступ у коме ћемо, чувајући традиционалне пријатеље и партнере у међународној заједници, настојати да и другима кажемо на јасан и недвосмислен начин да не може Србија да да све, а да јој се ништа не пружи заузврат и да таквом политиком не можемо доћи до решења", рекао је Ђурић.

Истакао је да је "Вучић подигао мрежу контаката међу лидерима у међународној заједници на ниво какав претходних година нисмо видели".

Говорећи о питању потенцијалног формирања тзв. војске Косова, он је упитао на основу ког акта било ко у међународној заједници може томе да пружи подршку.

"Где то пише, где, на основу ког међународног акта било ко у међународној заједници темељи подршку тзв војсци Косова? Нигде. Одговор је нигде и када им то кажете они сви ћуте и немају прави одговор", рекао је Ђурић.

Када је реч о захтевима које Србији постављају званичници међународне заједнице, Ђурић је истакао да "уз све уважавање према свим другим концептима и америчким и европским и албанским и свим другим концептима за тај део наше земље, ми размишљамо о српском концепту".

"Можда сте приметили да претходних дана председника Вучића нема толико у јавности, знате да се он у великој мери управо бави Косовом и Метохијом и ми смо претходних дана имали више озбиљних разговора и у земљи и у иностранству са разним званичницима о томе како да идемо напред у решавању тог проблема, али са јасном сликом и поруком да са Србијом може да се разговара само на начин који гарантује да нема једне стране која губи све и једне која добија све, како су неки замислили", истиче он.