Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Са Србијом се не може разговарати језиком уцене

Ђурић: Са Србијом се не може разговарати језиком уцене

23. март 2018. Извор: Танјуг

Било какве тврдње о томе да се Србији намећу рокови или ултиматуми су бесмислене, зато што се данас са Србијом не може разговарати језиком уцене, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. "Свако ко мисли да може, било преко новина са ниским тиражем, или на неки други начин да тврди тако нешто - неће имати резултат", поручио је Ђурић на ТВ Пинк.

Фото: Танјуг

Коментаришући наводе листа "Данас" о томе да "председник Србије Александар Вучић има рок до јуна да представи план за КиМ", Ђурић је поновио да се данас са Србијом не може на тај начин разговарати, те да су те идеје "потпуно сумануте".

Како је рекао, разговори који ће данас бити вођени у Бриселу, на челу са председником Вучићем, биће у интересу Србије, чак и, како каже, у тренутку када она можда не налази довољно разумевања у делу међународне заједнице.

"А чули смо да један део међународне заједнице нема довољно слуха за компромисна решења", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Србија ће наставити, каже Ђурић, да на комромисима инстистира, као и да не прихвата политику у којој једна страна треба да изгуби све, а друга све да добије.

"Нарочито не прихватамо то да наша страна буде та која све губи", нагласио је он.

Он је додао да је данашња ситуација у земљи таква да са народом Србије може да се разговара отворено и искрено, те да је могуће са грађанима поделити и "чињеницу да након што су својом политиком Тадић и Јеремић довели до једнострано проглашене независности, председник Вучић покушава да нашу земљу из тог амбиса одсуства било какве идеје извуче".

"Наша делегација наставиће да се бори за Србију по питању КиМ, као што смо и видели у Њујорку али и на сваком месту, јер нам је итекако важна подршка Москве и Пекинга, као свих других. Важно је да учествујемо и придобијемо, макар и за идеју компромиса, оне који нам нису по том питању традиционално наклоњени".

Према његовим речима, важно је да читаво друштво, посебно интелектуална и академска заједница узме учешћа у дијалогу о КиМ, нарочито да би Србија изнела предлоге за решење тог питања.