Насловна » Актуелно » Вести » Вучић:Банда подржана од западних сила хапсила, тукла...

Вучић:Банда подржана од западних сила хапсила, тукла...

26. март 2018. Извор: Танјуг

Сви који су учествовали у отмици Марка Ђурића одговараће пред српским правосудним органима, а међу њима су и два лица српске националности, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Фото: Танјуг

Он је након седнице Савета за националну безбедност поручио и следеће: "Ту је почињено више тешких дела и очекујем од тужилаштва за организовани криминал да предузме све што треба".

Како је рекао, цео дан смо слушали из ЕУ да се обе стране позивају на уздржаност, а ја питам вечерас грађане Србије - а, шта смо то ми урадили и јесмо ли ми понижавали или су они тукли наше новинаре и човека који је главни преговарач у бриселском дијалогу?

Вучић је рекао да је суштина оног што се данас догодило да су терористи обучени у полицијске униформе упали на миран скуп српских грађана у оквиру унутрашњег дијалога о косовском проблему, и покушали да покажу да су у стању да заузму север српске покрајине.

"Уз директну подршку Еулекса", напоменуо је, јер су возила специјалних снага била у пратњи возила Еулекса.

"Истог оног Еулекса којем не пада на памет да истражи како је убијен Оливер Ивановић или зашто је ухапшен Милорад Зајић", рекао је Вучић.

То је, како каже, питао и људе у ЕУ, али није добио одговор, јер, приметио је, њима је било важније да "помогну Албанцима да утерају страх у кости Србима на северу и како ће да заузму север српске покрајине".

Док су, додао је, нама истовремено говорили да останемо мирни...: "немојте да шаљете војску и полицију", а у међувремену предузимају акцију у којој "та терористичка банда упада у северну Митровицу, бацају шок бомбе, почињу да туку кога стигну..."

"Дакле, та банда је упала и ти терористи су ухапсили Ђурића. Зашто? Јер им је три пута у складу са споразумом писао писмо", рекао је Вучић.

Додао је да ће наредних дана показати јавности све снимке терора, наводећи да се "та банда терориста након свега сликала, много су јаки, с дугим цевима на голоруки народ".

Онда су га још извели у центар Приштине да га понизе до краја, а понизили су, каже, само себе "и то не знају".

"Њих 50 бедних терориста вукло га је преко улица док су други звиждали", навео је Вучић, и поручио: "Ми преко тога нећемо прећи".

Вучић: Обавештење послато чак 75 сати раније

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да је Марко Ђурић три пута пре времена у складу са споразумима упутио обавештење о свом доласку на КиМ.

Обавештење је, рекао је председник Вучић, послато у складу са процедуром и то чак 75 сати раније, иако је потребно само 24 сата.

Вучић је рекао да је интересантно да су сви медији и у централној Србији и на КиМ и светски медији објављивали како Ђурић није пуштен на КиМ и да је ухапшен зато што није поштовао продедуре које су договорене споразумом потписаним у октобру 2016.

Прво обавештење упућено је још 23. марта у 9 сати 44 минута пре подне, што је 75 сати пре посете.

"То је урађено, као и увек, у складу са процедуром".

Вучић је казао да су надлежни органи на КиМ добили обавештење да ће Ђурић и још две особе из Канцеларије за КиМ и њихов возач доћи на КиМ.

"Овде се не траже дозволе, већ да их обавештавамо. Ако ја идем, потребна су 72 сата унапред за обавештење, а за Ђурића 24 сата, пошто спада у трећу категорију према споразуму", нагласио је Вучић.

У првој категорији су, како је објаснио, председник Србије, премијер, председник скупштине, министар спољних послова, унутрашњих и одбране.

Како је рекао на то нема реакције, па је уследила друга најава 24. марта, где је додато име Николе Селаковића, а затим стиже одговор 25 марта пред поноћ Приштине да кажу да нису у стању позитивно одговоре на захтев.

"Нема захтева већ обавештења" рекао је Вучић и додао да нема шта да они кажу а плус су слагали да није било у складу са временским оквирима.

Како је рекао одговорено им је да ће Ђурић посетити КиМ и да их молимо да не покушавају да преузму кораке који ће да ескалирају ионако тешку ситуацију.

Додао је да Беџет Пацоли, највиши званичник саопштава да није дозвољен улазак јер ће да сеју мржњу.

Поставља се питање да ли терористичка, бандитска лажна држава хоће да уведе вербални деликт.

Вучић је истакао да је хапшење Ђурића брутална провокација и чин безумња, односно најтежи криминални акт, који су приштинске власти очигледно подржане од појединих земаља спровеле на КиМ.

Убудуће све одлуке на другим постулатима

Председник Србије позвао је вечерас Српску листу да хладне главе размисли о томе да ли ће или не остати у албанској влади у Приштини, али и поручио да је, што се наставка дијалога тиче, бесмислено о томе данас говорити.

Вучић је у обраћању новинарима рекао да ће и одлуке око наставка дијалога доносити хладне главе, али ће сви постулати убудуће бити другачији.

"Лажу недвосмислено када говоре о ЗСО, као и они који их подржавају" рекао је Вучић.

Њихов план је, каже, да ЗСО буде као НВО и да кажу да није у складу са њиховим уставом.

"Баш нас брига за њихов устав", поручио је Вучић.

Вучић: Шта можемо да вам дамо? Ништа!

Председник Србије Алекснадар Вучић кратко је вечерас са "ма, не" одговорио на питање новинара постоји ли, након свега, спремност албанске стране на компромис.

"Ма, не", узвратио је Вучић.

Како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, они никад нису ни били за компромис, све време су лагали и само су чекали да Србија буде у тешкој ситуацији како би признала косовску независност.

"Нема ништа од тога", рекао је, а онда поручио Албанцима: "Само напред, људи".

Каже како они говоре да би нам узели и Прешево, Бујановац и Медвеђу “иако у њој живи тек седам одсто Албанаца", али, кажу, немају шта да дају заузврат.

"Хвала на информацији, ми вама имамо још мање нешто да дамо. Погледајте Устав Србије, па видите шта можемо да вам дамо, а ја вам кажем - ништа", поручио је српски председник.

Србима на северу Косова поручио је да се држе, да ћемо мир сачувати, а "они који мисле да смеју да вас нападну, не смеју, и бићете сигурни".

Вучић: Бандитизам без закона, што нису хапсили Селаковића?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је оно што се данас догодило на Косову чист бандитизам, и да се то види и по томе што је ухапшен Марко Ђурић, али не и Никола Селаковић.

"Што нису ухапсили Николу Селаковића? А, што нисте ухапсили Селаковића ако поштујете законе бандитске државе?", запитао је Вучић и констатовао да све то значи да тамо и нема никаквих закона.

"Чисти бандитизам" подвукао је.

Како је рекао, не свиђа им се Марко Ђурић, зато што је против независности Косова и не пада му на памет да то подржи било кад.

"А, изгледа и да им се нешто у петак кад је био са мном у Бриселу, супротно ономе што овдашњи медији пишу, рекао нешто што им се нарочито није допало". рекао је председник Србије.

Поставља се, каже, питање о кавим законима говоре у Приштини ако их тако арбитражно врше.

"Имали су налог - само приведите Ђурића и никог другог. То је једини њихов налог био да покажу како и на који начин могу да понижавају Београд", истакао је.

"Није нам лако, претрпели смо тешке ударце, издржали смо, издржаћемо и теже, али ми ћемо да гледамо политичким средствима да вратимо - па ћемо да видимо ко ће да буде успешнији", навео је Вучић.